AMD с рекорден дял при мобилните процесори

Делът на AMD на пазара за мобилни процесори достигна 27%, измерен в приходи
(снимка: AMD)

Няколко поредни тримесечия AMD увеличава своя дял в сегмента на потребителските процесори. Дори през второто тримесечие, когато започна низходяща тенденция в търсенето на компютри, компанията, ръководена от Лиза Су, продължи да притиска конкурента Intel и увеличи дела си при мобилните процесори до рекордните 27%.

Според публикация на Tom’s Hardware, която се позовава на собствени данни на AMD, в периода април-юни компанията е увеличила пазарния си дял като приходи от 18,1% на 18,8% в десктоп сегмента, от 14,9% на 27% в мобилния сегмент и от 11,6% на 22,9% в сървърния сегмент, считано на годишна база – спрямо второто тримесечие на 2021 г.

Като цяло, на пазара на x86-съвместими процесори, който включва също IoT и специализирани чипове за игрови конзоли, делът на AMD се е увеличил от 16,9% на 28,1% през второто тримесечие, което също е рекорд за компанията, според собствените ѝ данни.

Що се отнася до количествените показатели, статистика на Mercury Research, която традиционно оперира с броя на продадените процесори, а не с приходите от продажбата им, сочи, че в настолния сегмент делът на AMD се е увеличил с 3,5% през второто тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 20,6%. В мобилния сегмент компанията постига ръст от 4,8%, а делът ѝ възлиза на 24,8% – отново рекорд. В сървърния сегмент увеличението е от 9,5% до 13,9%, като тук AMD отчита ръст за 13-то поредно тримесечие.

Делът на приходите на AMD от целия пазар на x86-съвместими процесори за второто тримесечие все още не е оповестен от анализаторите. Според Mercury Research, през първото тримесечие компанията има 27,7%. Лицензополучателите на Arm контролират 11,3%, което е голям напредък, като се има предвид, че преди две години делът им не надвишаваше 2%.

Коментар