САЩ отказаха субсидия на Starlink за интернет достъп в селата

Американският телеком регулатор отказа да даде на Starlink субсидия за широколентов интернет за селските райони (снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по комуникации на САЩ отхвърли заявленията на Starlink и още една фирма, LTD Broadband, за над 2 милиарда долара субсидии за предоставяне на шикоролентови интернет услуги за селските райони, съобщиха от ведомството.

През декември 2020 г. органът отпусна условно 9,2 милиарда долара на над 300 участници в търг за внедряване на високоскоростен широколентов достъп от Фонда за цифрови възможности в селските райони. LTD Broadband спечели 1,32 милиарда долара, а сателитната интернет мрежа Starlink на SpaceX спечели 885,5 милиона долара на търга.

„Технологията на Starlink е наистина обещаваща“, каза председателят на комисията Джесика Розенуорсел в изявление, от което става ясно, че агенцията е отхвърлила заявката на фирмата. FCC отбелязва, че Starlink, бързо развиваща се мрежа от сателити за излъчване на интернет, разчита на зараждаща се сателитна технология и е потърсила финансиране за предоставяне на 100/20 Mbps услуга на 642 925 места в 35 щата.

„Трябва да използваме оскъдните долари за универсална услуга възможно най-добре, докато вървим към дигитално бъдеще, което изисква все по-мощни и по-бързи мрежи. Не можем да си позволим да субсидираме предприятия, които не осигуряват обещаните скорости или няма вероятност да отговорят на изискванията на програмата“, поясни Розенворсел.

Според FCC, и двете компании са предоставили неадекватни отговори на въпроси и не са в състояние да спазват изискванията. Комисията цитира данни от 31 юли, показващи, че скоростите на Starlink са намалели между последното тримесечие на 2021 г. и второто тримесечие на 2022 г., а скоростите на качване са паднали доста под 20 Mbps.

От SpaceX отказаха коментар по случая. LTD пък заяви, че е „изключително разочарована“ от решението.

„Не вярвам, че FCC оценява напълно ползите, които LTD Broadband ще донесе на стотици хиляди селски жители. Продължаваме да преглеждаме кореспонденцията и преценяваме следващите си стъпки“, каза изпълнителният директор на компанията Кори Хауер пред Ройтерс.

SpaceX изстреля около 2700 сателита Starlink от 2019 г. насам и натрупа стотици хиляди абонати, включително такива, които плащат по $110 на месец за широколентов интернет, използвайки терминални комплекти за самостоятелно инсталиране на стойност 600 долара.

Коментар