САЩ готвят забрана за износ в Китай на софтуер за дизайн на модерни чипове

Нова забрана за износ, подготвяна от Белия дом, може да лиши Китай от софтуер за проектиране на чипове по най-напреднали технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на Джо Байдън се готви да блокира износа в Китай на софтуер за проектиране на чипове с транзистори от следващо поколение – с канали, напълно заобиколени от гейтове (Gate All Around, или GAA), съобщи Protocol. Американците се опасяват, че технологията GAA ще позволи на Китай да създаде чип с изкуствен интелект с изключителна производителност.

Първите транзистори с GAA структура се появиха наскоро от Samsung под формата на 3-нм чипове. TSMC ще започне внедряването на подобни структури в 2-нм технологичен процес. Intel също е готова да изпробва тази технология в бъдеще (в нейната терминология се нарича RibbonFET) с процесите Intel 20A и Intel 18A. Китай все още не дава признаци за усвояване на GAA, но след време това със сигурност ще се случи.

GAA транзисторите имат канали под формата на наностраници или проводници, които са заобиколени от гейтове от четирите страни, което намалява утечките на ток и подобрява производителността. Технологията също позволява гъвкаво регулиране на характеристиките на транзисторите чрез промяна на размера на каналите и техния брой.

За транзистори с малки канали, което се случва, когато технологичните производствени процеси намаляват под определено ниво (2-3 нм), преходът към кръгъл порт изглежда напълно естествена и икономически оправдана стъпка.

САЩ вече забраниха доставките на литографско оборудване от EUV поколение в Китай, което само по себе си ще затрудни китайците да усвоят технологични процеси, по-тънки от 7 нм. Предложението за забрана на доставката на софтуер за проектиране на GAA чипове ще възпрепятства Китай изобщо да разработва усъвършенствани дизайни, например за производство на чипове на линиите на TSMC, което не може да бъде изключено въпреки контрола и санкциите.

Засега администрацията на Байдън е инструктирала съответните министерства само да проучат въпроса за блокиране на доставката в Китай на софтуер за дизайн на чипове с GAA транзистори. Властите на САЩ обаче са решени да предприемат такава стъпка и може да обявят решението си през следващите седмици или дори дни, според източниците на Protocol.

На производителите на софтуер за проектиране на чипове като Cadence, Synopsys и други това ограничение едва ли ще се хареса. Те печелят до 20% от годишните си приходи от китайски дизайнери и забраната на САЩ ще им причини загуба. Китай, от своя страна, разбира накъде отиват нещата и започва да разработва собствени инструменти за проектиране на чипове.

Коментар