Биометрията навлиза бързо в европейските компании

Повечето фирми ще използват технологии за разпознаване на пръстови отпечатъци, лице и глас
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейските компании ще похарчат 3,3 милиарда долара за биометрични технологии през настоящата година, увеличавайки разходите в това направление с 20%, сочи прогноза на IDC. В бъдеще инвестициите в биометрия ще продължат да нарастват средно с 18% годишно и ще достигнат 6,1 млрд. долара през 2026 г.

Необходимостта от подобряване на условията на труд на служителите и въвеждане на иновации на работното място ще насърчи компаниите да инвестират в биометрични решения, отбелязват анализаторите. Повечето европейски фирми ще използват технологии за разпознаване на пръстови отпечатъци, лице и глас – най-популярните методи за биометрична идентификация.

Малък процент от организациите ще изберат други решения, свързани с анализ на походката, ръкопис на клавиатурата, геометрия на ръката или сканиране на ириса. Тези биометрични технологии са по-рядко срещани и се използват при определени условия.

Въпреки че прилагането на биометрични решения не е лесно, поради опасения най-вече относно поверителността, проучване на IDC показва, че до 2023 г. 59% от европейските компании планират да използват подобни технологии. Предполага се, че биометрията ще подобри сигурността и ще автоматизира управлението на персонала.

Най-популярните сценарии за използване на биометрични данни ще бъдат контрол на достъпа до обекти, удостоверяване на служителите за достъп до данни, проследяване на времето и присъствието на работните места, сочи анализът.

Очаква се финансовият сектор да поведе по пътя към възприемане на биометричните данни. Голяма част от инвестициите ще бъдат насочени към справяне с цифровата и физическата сигурност и предизвикателствата за регулаторно съответствие.

Биометрията е само една от областите, изследвани от IDC като част от по-голямо проучване на европейския пазар на решения за „човешко подсилване” (Human Augmentation). В него се казва, че до края на 2022 г. европейските разходи за устройства с добавена и виртуална реалност, биометрия, екзоскелети, носима електроника, емоционално програмиране и други технологии, които подобряват способностите на хората, ще нараснат с 37%, надхвърляйки 62 млрд. долара. До 2026 г. обемът на този пазар ще превиши 100 млрд. долара.

Коментар