Плащането с длан – какво може да се обърка?

Биометриката с дланово разпознаване съчетава най-доброто от “четенето” на пръстовия отпечатък, ириса и лицето (снимка: CC0 Public Domain)

Бихте ли си купили бутилка с напитка срещу пет стотинки? Преди човек да каже „да“, трябва да знае, че има уловка. Той ще плати, като сканира дланта си и сподели информацията си с един китайски технологичен гигант.

Това е сценарият, който Tencent започна да осъществява заедно с набор китайски потребители, както се вижда във видео, публикувано в Douyin – китайската версия на TikTok, в края на септември. Във видеото човек, който изглежда като служител на WeChat, инструктира хората да поставят ръката си пред устройство за разпознаване и да записват отпечатъците на дланите си в замяна на специалната оферта за…. сода. „Нова функция на WeChat Pay. Всеки е добре дошъл да опита нашата услуга и да ни подкрепи“, казва гласът.

Потребителят, който по-късно е качил видеоклипа, пита кога е пусната тази функция. Гласът отговаря, че е започнала преди половин година.

Да – Tencent е започнала да тества платежни устройства с отпечатък на дланта. Тестът е на ход от месеци.

Поддръжниците на разпознаването на отпечатъците казват, че технологията е по-точна и по-сигурна от другите форми на биометрични данни, както и че е по-трудно да се идентифицира човек, ако изображението на отпечатъка на дланта му изтече. Факт е, че разпознаването на пръстови отпечатъци и лица вече се използва масово в системите за проверка на самоличността. Но технологията, която разграничава различните длани – включително видимите линии на кожата и вените под кожата – бързо се превръща в нова територия в биометричното разпознаване.

Въпреки че липсата на данни за обучение е забавила развитието на технологията, тя вече е почти готова за масово комерсиално приложение, казват няколко участващи изследователи. „Мога да ви кажа: работим върху разпознаването на отпечатъци от длан повече от 20 години. Готово е“, казва Дейвид Джан, водещ учен в разпознаването на отпечатъци от длан, професор в Училището по наука за данни в Китайския университет в Хонконг. „В момента това, върху което се фокусирам и се вълнувам, е приложението.“

Разпознаване на длани и пандемии

Разработването на новата технология се връзва добре с китайските политики за нулев ковид, които означават, че хората все още носят маски и избягват физически контакт. На фона на подобна обстановка да се позволи на хората да плащат, като махват с ръка пред някакво устройство, изглежда за предпочитане пред разпознаването на лица или пръстови отпечатъци. Затова проектът не е изненадващ. Като предлага на потребителите малки парични стимули в замяна на тяхното участие и данни, Tencent е една стъпка по-близо до разпространението на длановото разпознаване в ежедневието – и то в наистина огромен мащаб.

Въпреки че Amazon беше първата голяма технологична компания, която официално внедри скенери за дланови отпечатъци в своите физически магазини в САЩ, технологията скоро може да стане повсеместна в Китай благодарение на услугата WeChat Pay, която принадлежи на Tencent. WeChat Pay вече се използва от над 800 милиона лица и 50 милиона доставчици в Китай.

Скептицизъм сред специалистите

Но дори и предвид предимствата на длановото разпознаване инсталирането на технологията до степен на повсеместност все пак би довело до рискове за поверителността, а и за практически усложнения. Наистина, анализаторите и активистите за защита на личните данни остават скептични, че разпознаването на отпечатъка на дланта трябва да се използва при плащания – и какво ще се случи, ако се прави това.

„Търговците биват хаквани ден след ден. Когато голям търговец на дребно бъдат хакнат, следва да си смените паролите, а в най-лошия случай трябва да промените и номера на кредитната си карта. Но не можете да промените отпечатъка на дланта си, ако това бъде компрометирано“, казва Алберт Фокс Кан, изпълнителен директор на Surveillance Technology Oversight Project (STOP). „Така че гледаме на проекта като на начин хората да спестят няколко минути на опашка – на цената на биометричната си поверителност, и то до края на живота си.“

Тайните изпитания на WeChat

В края на 2021 г. китайските медии за първи път съобщиха, че Tencent „проучва“ платежна система, която разчита на сканиране на отпечатъци от дланите на потребителите. По това време компанията отговори, че това е само вътрешен изследователски проект и няма план за прилагане на технологията в реални условия.

Това се промени година по-късно. Тогава Tencent тества устройства за разпознаване на отпечатък от длан в продължение на няколко месеца в Шенжен – градът, където се намира централата на компанията.

В социалните медии се появиха видеоклипове с устройствата за плащане с отпечатък на длан за системата WeChat Pay на Tencent, от които се вижда, че тя вече се използват в кафенета, пекарни и супермаркети. В повечето случаи WeChat предлага малка отстъпка за клиентите, за да изпробват новата функция и да изпратят своите данни за отпечатък на длан.

Платежните устройства WeChat в тези видеоклипове са бели кутии с размер на iPad с екран, показващ инструкции, и камера, заснемаща данните от дланта. От видеата се вижда, че все още са в пробна фаза, тъй като често се показват съобщения за грешки.

В сравнение с Amazon, която има множество магазини за търговия на дребно, Tencent има потенциала да извърши по-бързо и по-широкомащабно налагане на технологията за плащания с длан, тъй като почти всеки магазин и доставчик в Китай е приел WeChat Pay (или неговият съперник Alipay) по време на финтех революцията в Китай.

„Плащането за биометрично разпознаване има огромен прозорец от възможности, когато настъпи ерата на 5G и мулти-екраните, защото устройствата могат да помогнат на [финтех компаниите] да се свържат с доставчици и потребители“, казва Уанг Пенгбо, старши финансов анализатор в BoTong Анализи. „Това е сертиозната причина, поради която гигантите в разплащанията се постараха да пускат устройства за разплащане чрез лицево разпознаване в магазините колкото се може по-рано, преди широкото приемане на технологията.“ Пенгбо подозира, че сега големите бизнеси да полагат основите за длановото разпознаване по същия начин.

Усъвършенстване и мълчание

Не е ясно дали устройствата на Tencent, които са заснети и споделени в социалните медии, са предназначени само за тестване на функционалността на технологията за разпознаване на длани – или служат и за събиране на данни, за да помогнат за настройването на технологията. Нито един от съответните видеоклипове не показва, че на клиентите е казано как ще бъдат използвани техните данни. Tencent мълчи по въпроса, дори когато бива запитвана от медиите.

Но е вероятно компанията (както и Amazon) да прави последното. По същество тя плаща на потребителите да й предоставят данните си, които могат да бъдат използвани за подобряване на собствените й алгоритми за разпознаване. Правилата и условията на Amazon One, например, казват, че компанията съхранява дланови отпечатъци, за да „осигури, персонализира и подобри услугата“. Amazon също мълчи относно темата как борави с данните от дланите на потребителите.

Предимства

Междувременно Джан от китайския университет в Хонконг – един от първите учени в света, който изследва разпознаването на дланови отпечатъци – казва, че екипът му е разработил собствено устройство за сканиране на отпечатъци от длан и е успял да събере информация от повече от 10 000 души. Данните в момента не са публично достъпни, но професорът споделя, че екипът планира скоро да публикува академична статия.

„Разпознаването на отпечатъка на длан съчетава [предимствата на идентифицирането] на детайлите в пръстовите отпечатъци, текстурата в ирисите и геометричната информация в лицата“, казва Джан. Изследванията на неговия екип са установили, че при сравняване на биометрични данни, събрани от една и съща група хора, прецизността на разпознаването на отпечатъка на дланта е 10 пъти по-висока от тази на пръстови отпечатъци или лица.

Етичните въпроси

Предложението за плащане чрез разпознаване на дланта изглежда просто: с него няма нужда да носите портфейл, кредитна карта или дори мобилен телефон, за да направите покупка в магазина. Но има много практически и етични предизвикателства пред това обещание.

На първо място, „системата с QR код вече работи много добре и е доста удобна“, казва Мартин Чорземпа, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics.

Поради това идеята за плащане с лицево разпознаване, лансирана от много корпорации през последните две години, така и не намери пова. Проучване от април 2022 г. сред около 58 000 китайски потребители на мобилни плащания показва, че 95,7% от тях избират QR кода като основен метод на плащане. А 20,2% от всички анкетирани смятат използването на биометрични данни при плащане за неприемливо.

Идеята, че биометричното разпознаване осигурява удобство за потребителите, е „пълна заблуда“, твърди Кан от STOP. Замяната на традиционните касиери с каси на самообслужване с разпознаване на биометрични данни само прехвърля повече работа от продавачите към купувачите. „Това не е за удобство на клиентите! Това е за удобството на магазина“, казва Кан.

Най-голямата бариера пред приемането на длановото разпознаване обаче остава опасението за поверителността и сигурността на данните, което идва с всяко използване на биометрични данни. Хората по света, включително в Китай, осъзнават все повече рисковете от предоставянето на своите биометрични данни на компании и правителства, без значение какви предимства им се обещават в замяна.

Коментари по темата: „Плащането с длан – какво може да се обърка?”

добавете коментар...

  1. ТЪП

    Много важен момент е човек да има с какво да мисли преди всичко, и да помисли с какво ще плаща с длан ли с гъз ли със старомодните хартийки ли …

  2. Anonymous

    Сатанизъм….

Коментар