Windows 11 добавя функция от таблетите и смартфоните

Потребителите на Windows 11 ще се сдобият с полезна функция, която щади очите им
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft тества технология за адаптивна яркост на екрана за лаптопи и настолни компютри, базирани на Windows 11. Новата функция вече е налична в една от предварителните версии на операционната система, която се разпространява в рамките на програмата Insider Preview.

Технологията за адаптивно регулиране на яркостта на екрана се използва в таблети и смартфони от дълго време. Тя автоматично регулира нивото на яркост на дисплея в зависимост от околната среда, като по този начин намалява напрежението върху очите на потребителя и пести батерията. Тази функция работи въз основа на сензори, които отчитат нивото на околната светлина.

Сега и Microsoft тества технология за адаптивна яркост на екрана като част от операционната система Windows 11, твърди PC World. В същото време тя не се базира на сензори и ще работи както на лаптопи, така и на настолни компютри.

Технологията за адаптивна яркост на екрана, която в Windows 11 е наречена Content Adaptive Brightness Control (CABC), ще се фокусира не върху осветеността на пространството около потребителя, а върху съдържанието, показвано на екрана. Например, когато стартирате File Explorer в тъмен режим на бял фон в същия браузър, функцията автоматично ще намали фоновото осветление на екрана с няколко нива, като по този начин ще пощади не само батерията на лаптопа, но и очите на потребителя.

В по-ранните версии на Windows 11 технологията CABC беше налична само на лаптопи и се активираше само когато компютърът работеше на батерия. Започвайки с Windows 11 Build 23424, функцията CABC e достъпна както за лаптопи, свързани към постоянен източник на захранване, така и за настолни компютри. Във втория случай тя ще работи дори когато мониторът не е оборудван със сензор за околна светлина.

Очевидно функцията изисква някои подобрения, затова Microsoft не я внедри веднага в Windows 11. Членовете на Windows Insider могат да намерят тази функция в менюто „Настройки” под „Система – Дисплей”. Те могат да включат или изключат функцията, както и да изберат да я стартират автоматично на лаптопа само когато работят на батерия.

Коментар