Китай изгражда най-голямата централа за зелен водород

Китай залага на зеления водород като един от основните си енергоносители
(снимка: CCTV)

Завършва амбициозен китайски проект за изграждане на най-голямата в света централа за производство на зелен водород, захранвана от енергията на слънчева ферма. Обектът ще се разгъне на площ с размерите на 900 футболни игрища.

Слънчевата светлина и вятърът могат да помогнат за производството на абсолютно чист “зелен” водород чрез разлагане на водата с електрически ток, за да се получи и кислород. Днес производството на водород чрез електролиза се основава главно на ядрена енергия или изкопаеми горива. В бъдеще тази отговорност ще бъде възложена на възобновяемите енергийни източници, а Китай възнамерява да стане един от най-големите играчи в новата индустрия.

В южната част на Синцзян-Уйгурския автономен регион в окръг Кука завършва строителството на най-голямата площадка в света за производство на “зелен” водород, съобщи South China Morning Post.

Предприятието с годишен капацитет от 20 хиляди тона водород ще се обслужва от соларна ферма с площ от 630 хектара, което се равнява на 900 футболни игрища. Според изчисленията, съоръжението ще намали емисиите на парникови газове в Китай с 500 хиляди тона годишно.

Автономният район Синцзян-Уйгур, както и северозападната част на Китай като цяло, е богат на слънчеви дни. В същото време енергоемката индустрия е съсредоточена в източната част на страната, което изисква изграждане на електропроводи за пренасяне на огромни количества енергия. Течният водород, произведен в новото предприятие, може да се изпомпва през тръбопроводи, което в някои случаи ще бъде по-евтино.

Изчисленията сочат, че цената за производството на един кг водород в предприятието ще бъде 18 юана, или около $2,67. В същото време един кг водород е енергийно еквивалентен на 4 литра бензин.

Китай възнамерява да заложи на водорода като един от основните енергоносители за индустрията си. Азиатската страна планира да използва над 20% от енергийния си капацитет за неговото производство.

Коментари по темата: „Китай изгражда най-голямата централа за зелен водород”

добавете коментар...

  1. :o)

    дай боже дръпнатите да повлекат крак и да се избавим от това замърсяване…
    Водородът е най-чистата енергия на която могат да вървят колите – извлича се от въздуха и водата и отива пак там…

Коментар