Бойко Борисов обедини мобилните оператори

Трите мобилни оператора внесоха в Министерски съвет обща стратегия за информиране на обществеността относно функционирането на базовите станции.

Стратегията, разработена в съответствие с препоръката на министър-председателя Бойко Борисов за ясна и конкретна комуникация по темата, предвижда мащабна разяснителна кампания, която ще продължи до края на 2011 година.

Така премиерът успя да постигне нещо непознато досега в практиката на мобилните оператори – единомислие по наболял проблем, в случая по темата за риска за здравето на хората от излъчванията на базовите станции.

В рамките на кампанията Vivacom, Globul и M-tel предвиждат да инвестират общо 200 000 лв. за организиране на информационни семинари за представители на местната власт с участието на компетентните институции, контролните органи, български и международни експерти и трите мобилни оператора.

Срещите ще бъдат организирани пилотно в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, съобщиха от Vivacom.

Предвиждат се и контролни замервания на електромагнитните излъчвания на произволно избрани антени на мобилните оператори, разположени в близост до жилищни сгради, детски градини, болници и училища в различни градове. Те ще бъдат проведени от представители на контролните органи в присъствието на медии и граждани.

Трите оператора ще съдействат за изготвяне и разпространение на информационни брошури с подробна информация за принципите на работа на мрежите и действащите в страната норми за електромагнитни излъчвания.

Предвиждат се и публични срещи по темата с представители на Световната здравна организация и на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения, както и организиране на дискусии, изслушвания на български и международни експерти и проучвания на общественото мнение.

Като част от комуникационната стратегия ще бъде разработена електронна страница с информация по темата за електромагнитните полета. Сайтът ще информира и за изпълнението на дейностите по стратегията.

В България са приети много по-стриктни норми по отношение на електромагнитните излъчвания, като действащите нормативи у нас са между 45 и 100 пъти по-строги в сравнение с препоръчаните от Световната здравна организация (СЗО), възприети в повечето страни от ЕС, посочиха от Vivacom.

Коментар