Q2″09: близо половин милиард ШЛ абонати

На фона на валящите една след друга прогнози за ръста на броя на широколентовите абонати по света – които всички трепетно следят с очакване ШЛ бумът да възстанови охладената глобална икономика – анализаторската агенция PointTopic обяви съвсем конкретни данни за второто тримесечие на 2009 година. PointTopic е специализирана в цифровите комуникации изследователска агенция, която често е партньор на международния съюз по телекомуникации.

450 милиона души по света ползват широколентов достъп, показват данните на PointTopic за Q2″09. Точната цифра е 444,2 милиона. С такъв брой потребители широколентовият достъп скоро ще “закръгли” половин милиард клиенти.

През първото тримесечие броят на ШЛ потребителите е бил 431 милиона. Нарастването е 3%. В сравнение с година по-рано обаче увеличението е с цели 17%. Тогава ШЛ потребителите по света са били 380,7 милиона.

Регионът-лидер, както може да се очаква, е Западна Европа. Там има 109,7 милиона ШЛ абоната. Старият континент обаче е стар и като пазар за ШЛ и затова ръстът там е нисък – едва 10 процента на годишна база.

Вторият най-голям регион е Южна и Източна Азия. Там са налице 105 милиона ШЛ потребители. Нарастването в сравнение с предходната година е 25%, а спрямо първото тримесечие – 4,5%.

Най-голям растеж спрямо същия период на предходната година бележи регионът на Латинска Америка – 31,4%. Там ШЛ потребителите са 29,3 милиона, а година по-рано са били 22,3 милиона.

Най-голямо увеличение спрямо първата четвърт на настоящата година пък показва Източна Европа. От Q1 до Q2 броят на широколентовите абонати се е увеличил с цели 5,88% – от 23,7 млн. на 25,1 млн.

Потребителите на IPTV пък са се увеличили с 11 процента до 12,9 милиона за второто тримесечие на 2009, пак по данни на PoitTopic. Силен ръст е налице в Азия, където IPTV потребителите са се увеличили с впечатляващите 54%, достигайки близо три милиона. Окуражаващи са данните за Америка, където IPTV бележи растеж от цели 86% за последните 12 месеца.

Европа остава водач от гледна точка на успеха на IPTV с над 13,6 милиона абонати. Ръстът на стария континент е 51% за тримесечието, завършило на 31 юли 2009, спрямо същия интервал на миналата година. В Западна европа нарастването е около 8%, смятат от PointTopic. Франция остава шампион по IPTV с нейните над 7 милиона потребители. Източна Европа обаче бележи ръст от 12 процента.

Коментар