Intel мести 500 инженери от Русия в Германия

Intel затваря офиси в Русия, планира да премести специалисти в Германия
(снимка: Intel)

Intel постепенно свива присъствието си в Русия. Американската корпорация за чипове възнамерява да премести около 500 служители от офиса си в Нижни Новгород в Германия, съобщи губернаторът на Нижегородска област – Глеб Никитин, цитиран от руски медии, отразяващи военно-техническия форум „Армия-2022”.

Първият офис на Intel в Русия беше открит в Москва през 1991 г. Центърът за изследвания и разработки в Нижни Новгород започва дейността си през 2000 г., а преди две години Intel откри втори офис в града.

През април тази година обаче корпорацията обяви пълно спиране на дейността си в Русия. В същото време 924 служители от офиса на Intel в Нижни Новгород бяха изпратени в принудителен отпуск. Сега се говори за прехвърляне на служители в Германия.

„Планира се около 500 разработчици да бъдат преместени в Германия. Нашата задача е да ги задържим, знам, че Сбербанк активно набира служители от там, а Росатом също активно набира специалисти”, коментира ситуацията Глеб Никитин.

Освен това в региона е спряна програмата на Intel за обучение на учители по компютърни науки в областта на изкуствения интелект, уточнява губернаторът на Нижегородска област.

„Създадохме център за ИТ персонал, базиран на КУПНО (Корпоративен университет на правителството на Нижегородска област), където търсим възможности за комбиниране на нуждите на нашите компании с тези на освободените специалисти”, казва Никитин.

Коментар