Qualcomm се връща на сървърния пазар с нов чип

След автомобилите и 5G мрежите Qualcomm се прицелва в сървърите (снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания Qualcomm обмисля завръщане на сървърния пазар с нов чип в опит да намали зависимостта си от смартфоните, съобщи Bloomberg News, като се позова на „хора, запознати с плана“.

Производителят на чипове търси клиенти за продукт, произтичащ от покупката на Nuvia, се казва в анонса. Изданието добавя, че облачното подразделение на Amazon – Amazon Web Services – вече се е съгласило да разгледа предложенията на Qualcomm.

Миналата година производителят на чипове придоби Nuvia, новостартираща компания за чипове, основана от ветерани от Apple. Изглеждаше, че плановете на Qualcomm бяха да вложи технологията на Nuvia в своите чипове за смартфони, лаптопи и автомобили.

Amazon потвърди, че се е съгласил да разгледа предложението, докато Qualcomm казва, че не коментира слухове. На запитване на Ройтерс компанията отговаря с насочване към своето съобщение за пресата, когато приключи сделката с Nuvia през март миналата година.

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон се опитва да превърне Qualcomm в широкоспектърен доставчик на полупроводници, а не просто в топ-производител на чипове за смартфони. Преди четири години компанията също се опита да навлезе на пазара на сървъри, но този ход беше загърбен, припомня Bloobmerg.

По онова време Qualcomm се опитваше да намали разходите и да успокои инвеститорите, след като отблъсна предложение за поглъщане от Broadcom. През последните години Qualcomm се стреми да разшири дейността си извън границите на мобилния пазар към други сегменти като част от усилия да ускори растежа на приходите си.

През 2020 г. компанията представи серия чипове, оптимизирани за интелигентни автомобили. По-късно придоби доставчика на технологии за превозни средства Veoneer чрез сделка за 4,5 милиарда долара. Миналия юни Qualcomm представи изчислителен модул за захранване на 5G операторски мрежи.

Коментар