Спирането на тока в Китай вещае дефицит на лаптопи

След локдауните, сега токът може да наруши производството на лаптопи в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекъсванията на тока в Китай в резултат на сушата и жегата в някои райони може да доведе до нарушаване на производството на лаптопи, предупредиха анализатори на високотехнологичната индустрия в Азия.

Поради спиране на електрозахранването в провинция Съчуан, работата на местните предприятия, занимаващи се с производство на електронни компоненти и сглобяване на лаптопи, е нарушена. Това може да доведе до проблеми във веригата за доставки на компютри, според наблюдателите от The Register.

Повече от 80% от електроенергията в Съчуан се генерира от водноелектрически централи. Сушата обаче намали производителността на тези източници, а консумацията на електроенергия се увеличи поради 40-градусовите жеги в района и активното използване на климатици от населението.

Мерките за намаляване на енергията в Съчуан са в сила от края на юли, а местните власти ги затегнаха през последния уикенд, ограничавайки електроснабдяването на индустриалните потребители в 19 града в региона за периода от 15 до 20 август. Проблемът е сериозен, тъй като Съчуан е един от производствените центрове за лаптопи и литиеви батерии, използвани в електрически превозни средства и много мобилни устройства.

Foxconn, производителят на продукти за Apple, е получил уверение от китайските власти, че прекъсването на електрозахранването няма да има голям ефект върху производството. Умните часовници и компютри на Apple се сглобяват във фабриката на компанията в Чънду, провинция Съчуан. iPhone се произвежда в други части на Китай, главно в Джънджоу и Шенжен.

Засегнатите градове също са домакини на големи ODM производители на лаптопи като Quanta, Compal и Inventec. Тези компании все още не са коментирали ситуацията пред медиите.

Анализаторът на TF International Securities Минг-Чи Куо казва, че въздействието на прекъсванията на електрозахранването ще бъде ограничено, ако не продължат след 20 август. Въпреки това, авторитетният експерт добавя, че ако ситуацията се повтори през следващите няколко месеца, това може да повлияе на предлагането на нови продукти на Apple през сезона на максимално търсене.

В началото на годината предприятията в Китай също работеха с прекъсвания, но по съвсем различни причини. Поради огнищата на коронавирус тогава властите въведоха строги анти-Covid мерки в съответствие с политиката на нулева толерантност към вируса.

Редица заводи успяха да запазят производството, като преминаха към т.нар. „затворен цикъл”, при който основният персонал не напускаше предприятията. Тази тактика обаче няма да помогне сега, тъй като производството е невъзможно без електричество.

Много доставчици на електроника, включително Samsung, Nvidia и други, са усетили отрицателното въздействие от локдауните, поради прекъсвания в китайските вериги за доставки. Все още не е ясно дали настоящата ситуация ще доведе до подобни проблеми.

Коментар