Мъск иска да купи конкурент в мозъчните чипове

Недоволството на Мъск от прогреса на контролираната от него Neuralink го тласна към покупката на конкурентна фирма (снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск се е обърнал към разработчика на импланти за мозъчни чипове Synchron с предложение за потенциална инвестиция, тъй като собствената му компания Neuralink се оказва изоставаща в надпреварата за свързване на човешкия мозък директно с машините.

През последните седмици Мъск е обсъдил потенциална сделка с основателя и главен изпълнителен директор на Synchron Томас Оксли, съобщи Ройтерс, като се позова на „четирима души, запознати с въпроса“.

Synchron, чиято централа е в квартал Бруклин, Ню Йорк, вече изпреварва Neuralink в процеса за добиване на регулаторно разрешение за своите устройства. Все още в ръководството на фирмата не е взето решение дали да бъде приета въпросната „инвестиция“ и засега няма сигурност за сделката.

Предложението идва в момент, когато Мъск, който е също главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla и на разработчика на ракети SpaceX, изрази разочарование пред служителите на Neuralink от бавния им напредък.

Още през 2019 г. той каза в публична презентация, че Neuralink, която стартира през 2016 г., ще се стреми да получи регулаторно одобрение до края на 2020 г. След това обяви на конференция на Wall Street Journal в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година. Нито едно от тези намерения не се случи.

Основана през 2016 г., Synchron е разработила мозъчен имплант, който не изисква пробив в черепа, за да бъде инсталиран, за разлика от продукта на Neuralink. Неговата цел е да помогне на парализирани пациенти да работят с цифрови устройства само с ума си.

Миналия месец Synchron премина важен етап от проекта си, като имплантира устройството на пациент в Съединените щати за първи път. Фирмата получи разрешение от FDA за изпитания върху хора през 2021 г. и завърши проучванията при четирима души в Австралия.

Synchron има около 60 служители и е привлякла около 65 милиона долара от инвеститори до този момент. Neuralink е по-голяма фирма, с 300 служители и набрани 363 милиона долара от инвеститори досега.

Коментари по темата: „Мъск иска да купи конкурент в мозъчните чипове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    За теб специално и твоят мозък – едва ли.

  2. :-)

    Ах, тези милиардери! Толкова много са загрижени за нас!

Коментар