Безжичната технология променя здравеопазването

Група от болници в Белфаст инвестира стотици хиляди британски лири в изграждане на защитена безжична мрежа. Проектът цели да ускори лечението на пациенти и да осигури по-добро проследяване на наличността на животоспасяващи медикаменти.
Първата полза от мрежата е дошла от предоставянето на по-ясна картина за наличните количества на жизненоважни доставки като бинтове и лекарства. Предишната система, базирана на хартия, се оказва морално остаряла. Сега персоналът използва безжични сканиращи устройства, за да изпраща данни за наличните материали и медикаменти директно в информационните системи на болницата. Това позволява на болницата да  регулира по-ефективно доставките.
Но в Белфаст имат много по-големи планове. Болницата внедрява нова технология за изписване на лекарства – докторите могат да изпращат рецепти направо към фармацевтичната система с помощта на безжични таблети. Този подход значително ускорява лечението.
В сравенение с традиционния модел, при който докторите пишат рецепти на хартия и фармацевтите трябва да сканират техните заявки, използването на таблета е по-бързо и представя друго ниво на проверки и баланси в мрежова среда. Болницата използва технология на компанията Citrix, която позволява по-стари приложения (с архитектура клиент/сървър) да работят на персонални цифрови помощници. Лаптопите са твърде обемисти, затова в здравното заведение са потърсили по-малки устройства, каквито са PDA и таблетите.
Безжичните устройства заместват и остарелите светещи панели, на които лекарите гледат рентгеновите снимки на пациентите си и други изображения.
Архитектите на системата не смятат да спрат дотук с приложението на безжичната технология. Следваща стъпка е въвеждането на безжични маркери, които да определят местоположението на хората. Ако една сестра, например, има ключове от даден шкаф, ще бъде хубаво да се знае къде са те – това би могло да бъде доста полезно, според шеф от болницата.
Една причина за бързото увеличение на броя на потенциалните приложения на безжичната мрежа е стандартизирането на технологията и устройствата, които тя използва. Преди две-три години реализацията на подобен проект щеше да бъде много по-сложна. Сега има стандартни продукти, които могат да заработят веднага след изваждането им от кутията.
В сградите на болницата са инсталирани стотици точки за безжичен достъп от компанията Telindus. Основна грижа остава сигурността, като особено внимание се обръща на защитата на безжичната комуникация.

Коментар