Видео-конференциите стават част от бизнеса и живота

Видео-конференциите стават част от бизнеса и живота
Видео-комуникацията вече не е запазена марка на многонационалните компании. Все повече фирми и хора осъзнават ползата от тази услуга, особено след като преминаването към Интернет протокол (IP) намали цените на телефонията.
30/03/2006
Само преди няколко години, за да осъществите една видео конференция трябваше да съберете всички участници в конферентна зала, пълна със скъпо оборудване, и да наемете специалист по комуникациите, който да направи връзка с отсрещната страна. Както и да се надявате, че хората от другата страна на линията използват съвместимо с вашето оборудване, и да платите солени телефонни сметки за това, че сте гледали образ, който често беше с недостатъчно добро качество.
Сега картината е много различна. Постигнат е огромен напредък по отношение на лесно използване, висока надеждност и добро съотношение цена/изпълнение. Видео конференцията е лесна, достъпна и с много високо качество. Вече не е необходим ИТ специалист за осъществяване на връзката. Можете да се свързвате с когото искате, когато искате и както искате – независимо от комуникационното устройство и мрежата, която е на разположение в момента: с помощта на мобилен, настолен или конферентен телефон, персонален компютър, настолна видео система и такава в конферентна зала, по ISDN или IP.
Основният двигател на този напредък беше преминаването към Интернет протокола (IP), което позволи на потребителите да интегрират своите видео конферентни връзки в мрежите за пренос на данни, вместо да плащат телефонни такси за всяка външна конференция. Преходът от използване на наети ISDN линии към гъвкави IP мрежи даде зелена светлина на една по-евтина услуга, която често е по-надеждна и с по-добро качество. Видео конференцията се доближава и интегрира с други технологии, обещавайки по-добра услуга за потребителя. На мястото на различни видове видео, аудио и Уеб конференции, ние все по-често откриваме една услуга, която комбинира аудио, видео и Уеб посредством IP комуникации – лесно и удобно.
Чрез видеоконферентни услуги, включващи обмен на звук, видео и данни в реално време, потребителите могат да достигнат най-близкия еквивалент на срещите лице в лице. Именно интегрираният подход е в основата на съвременните решения от големите мрежови оператори. Качеството на услугата (QoS) също е от критично значение за спечелване на доверието на потребителите към IP видеоконференциите. За целта доставчиците може би ще трябва да разширят честотната си лента. От друга страна, появата на стандарти за по-добра компресия, като H.264, дава възможност видео конференциите да се провеждат по мрежи с капацитет едва 256Кb, което е важен фактор за по-масовото навлизане на услугата.
Напоследък се наблюдава засилен интерес към универсални настолни устройства за видео конференции, както и към видеоконферентния софтуер за персонални компютри в комплект с Уеб камера. Започват да се появяват и портативни системи за видеоконференции. Така услугата вече е достъпна не само за многонационалните компании, които искат да намалят разходите за командировки в чужбина, а и за малките и средни предприятия. Много сектори вече са големи потребители на видеоконференции, включително образованието и обучението, здравеопазването, производството, финансите, търговията, правните и спешни услуги.

Видеоконференциите
 Преди
скъпо оборудвани зали, необходимост от специалисти и съвместимо оборудване в отсрещната страна, скъпа комуникация и лошо качество
 Сега
лесно използване, висока надеждност и качество, приемлива цена
 Тренд
– използване на Интернет протокола (IP),
– интегринане на видеоконференцията в настолната компютърна система

Модерната бизнес практика изглежда почти идеална за продажба на решения за видео конференции. Навлизането на гъвкаво работно време, работа от дома, виртуални екипи и изнасяне на дейности в други държави – всичко това означава, че е все по-малко вероятно колеги от една фирма да работят в един и същи офис. И тук на помощ идват видеоконференциите. Можете да имате по-чест контакт с колеги, партньори и клиенти, без да напускате офиса. Видео конференцията дава възможност за импровизирани срещи, на които да се обсъждат спешнивъпроси и да се вземат незабавни решения. Технологията спестява време, ресурси и пари и подобрява ефективността на вашия ден и качеството на живота ви. Връщането на инвестицията във видеоконференция може да бъде изумително бързо. Една система се изплаща в деня, когато вместо да пътуват от Париж до Ню Йорк, служителите остават в офисите си и провеждат срещата виртуално.

Индустрията е много уверена в бъдещето. Sony очаква пазарът в Европа, Средния изток и Африка (EMEA) да покаже двуцифрен ръст в следващите четири години. Ще наблюдаваме увеличено търсене от страна на малките и средните предприятия, поради превръщането на системите за видеоконференции в част от настолните компютърни системи. IP мрежите, от друга страна, осигуряват по-висока надеждност и качество, което ще доведе и до по-масово възприемане на технологията. Навлизането на видеоконференията в домашния офис също ще бъде значително. Интегрирането на видео в мобилната телефония засилва убеждението, че видеото е нормална, необходима и очаквана част от всяка комуникация. С две думи, видео конференцията ще стане част от живота ни.

Коментар