Спад при смартфоните през второто тримесечие

Потребителите са ограничили бюджетите си за смартфони през последните месеци заради икономическия “насрещен вятър” (снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на смартфони в световен мащаб са намалели с 9% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г., съобщи Canalys. Търсенето намалява след икономическите затруднения и регионалната несигурност, казват анализаторите.

Samsung заема първо място с 21% пазарен дял за периода април-юни, тъй като засили предлагането на нисък клас устройства. Apple е на второ място със 17% дял от световния пазар.

„Доставчиците бяха принудени да преразгледат своите тактики през второто тримесечие, тъй като перспективите за пазара на смартфони станаха по-ограничени“, каза Рунар Бьорховде, анализатор от Canalys Research. „Икономическите затруднения, слабото търсене и натрупването на запаси доведоха до бързо преразглеждане на стратегиите на доставчиците за остатъка от 2022″.

„Намаляващото търсене предизвиква голяма тревога по цялата верига за доставки на смартфони“, заяви анализаторът Тоби Жу. „Докато доставките на компоненти и натискът върху разходите намаляват, остават няколко опасения в областта на логистиката и производството, като например затягането на законите за внос на някои нововъзникващи пазари и митническите процедури, забавящи доставките“.

В близко бъдеще доставчиците ще се стремят да засилят продажбите чрез промоции и оферти, очакват анализаторите. Това обаче не дава много голяма надежда, тъй като разполагаемият доход на потребителите е засегнат от нарастващата инфлация тази година.

Коментар