Tesla защити автопилота: предотвратява инциденти

Системата за подпомагане на водача в Tesla не причинява, а предотвратява инциденти
(снимка: CC0 Public Domain)

Автоматичната система на Tesla предотвратява десетки инциденти на ден, които се случват поради погрешно натискане на педал, обявиха от американския производител на електромобили.

Ранните версии на софтуера FSD Beta, доставян от Tesla за нуждите на системата за подпомагане на водача, често бяха обвинявани за “фалшиви положителни резултати” на автоматичната спирачна система. Но сега експертите казват, че автопилотът предотвратява до 40 инцидента дневно, причинени от това, че водачът бърка педалите по време на шофиране.

Американската агенция NHTSA вече е започнала разследване на 127 инцидента, причинени от внезапно неволно ускоряване на автомобилите Tesla. След като проучи бордовите дневници на засегнатите електрически превозни средства, компанията стигна до заключението, че всички случаи на ускоряване са причинени от погрешно натискане на педала на газта от водача. 

В същото време Tesla обяви, че използва системата за автопилот, за да предотврати подобни инциденти, като блокира действието на водача върху педала, ако – според комбинация от критерии – то е погрешно.

Ашок Елусуами, водещ софтуерен инженер в отдела за автопилот на Tesla, каза в скорошно интервю, че електромобилите на марката успяват да предотвратят последствията средно от 40 случайни натискания на педала на газта вместо на спирачката всеки ден. 

Важно е да се говори за това, както и за проблемите в софтуера, тъй като постиженията на Tesla в тази област са много по-малко очевидни от провалите, които пресата охотно обсъжда, коментира изнесените данни Electrek.

Коментар