За да оцелее, Huawei ще пожертва нещо

Рен Джънфей прогнозира влошаване на макроикономическата ситуация през следващите години
(снимка: Huawei)

Рен Джънфей, основател на китайската Huawei Technologies, която понася тежки последствия от санкциите на САЩ, смята, че компанията ще трябва да пожертва нещо от бизнеса си, за да оцелее.

През последните месеци динамиката на печалбите и приходите на Huawei не е обнадеждаваща, тъй като общият макроикономически спад и въздействието на пандемията се наслагват към санкционния натиск върху компанията, упражняван от американските власти. В обръщение към служителите Рен Джънфей даде да се разбере, че в такива условия, за да спаси бизнеса си, Huawei ще трябва да пожертва нещо.

Развитието на бизнеса отпада от краткосрочния дневен ред, става ясно от текста на писмото на основателя на Huawei, станало достояние на Ротейрс. Фрагменти от обръщението на Джънфей към служителите бяха публикувани първоначално от китайското издание Yicai.

Компанията трябва да остане печеливша и да генерира паричните потоци, необходими за нейното оцеляване. За целта Huawei възнамерява да намали размера на финансирането за онези дейности, които не счита за достатъчно печеливши и ефективни. Джънфей смята също, че броят на служителите при настоящите условия е прекомерно голям.

Може да се очаква закриване на отделни подразделения на компанията, но техният списък не е уточнен. Очевидно е само, че Huawei ще запази традиционния си фокус върху информационните и телекомуникационни технологии. Вероятно компанията ще бъде принудена да напусне пазарите в отделни страни, а плановете за следващата година ще се фокусират върху рационалното разпределение на инвестициите. 

Рен Джънфей прогнозира влошаване на макроикономическата ситуация през следващите десет години. Съществуващите неблагоприятни фактори под формата на санкции, военни действия и пандемия през следващите три до пет години по някакъв начин ще засегнат почти всички сектори на световната икономика, убеден е основателят на Huawei.

Перспективните области на дейност на компанията включват облачни изчисления, цифровизация на енергетиката и създаване на “умни” автомобили. Рен Джънфей смята за безсмислено да се правят дългосрочни икономически прогнози с хоризонт над две години.

Коментари по темата: „За да оцелее, Huawei ще пожертва нещо”

добавете коментар...

  1. :)

    Интересно по колко ли плащат на интернет троловете за подобни постове.

  2. Аз

    Каквото и да си говорим и пишем… Златният милярд си натиска. Световния ред е много далече от каквато и да е промяна. Както на статуквото, така и що се отнася до принципните интереси. Американците си изплетоха добре мрежата още преди деситилетия и ако не са хигемон, то със сигурност ще останат в топ три на световните икономики. От една страна е жалко, но от друга какво остава… Ако не те? Прогнилия и мутренски соц на Путин? Малцина са наясно, че градовете в които се живее добре в Русия се броят на пръстите на двете ръце. Останалото е мизерия, много по- страшна от тази през деведесетте в България. Може би Китай… Та те са затворници на собствената си идеология. Има работна ръка безпорно, но няма ясна начертана права отговаряща на съвремения свят и човека. Бълват не чонешки количектва всякаква електроника, но какво ще стане ако останалите сто и двайсет най-добре развити страни престрокторират интересите си в това утношение. Всъщност вече се случва. И Русия и Китай, както и още няколко държави избързаха със свалянето на картите… Убедени, че правят печеливш ход и следва мат… Да ама не… За съжаление те определено не знаят една българска поговорка-“трипъти мери,един път режи”.
    Много лошо подготвени сценарии, за жалост. Светът имаше нужда от промяна. Но уви… Скоро няма да е. За жалост България се лакатуши между личните интереси на определени “феодали”, група милиционери и жадуващи за бързо пълнене на джобовете млади пишлигари, облечени в костюми, говорещи за една много изтъркана химера на нашите географски ширини-ПРОМЯНАТА!!!
    Мили българи, нашите любими избанници не си ги внасяме с контейнери от Китай… Те са среднас, мислят като нас, съседи са ни, работодатели. Възмущанаме се от всичко което правят, ама всичко… А ние не сме ли същите като тях? И ако да? И ако искаме нещо различно?
    Много е просто… Само с промяна на мисленето и поведението ни ще можем да променим и бъдещето си. Гласувайте, но мъдро. Не гласувайки в знак на протест им даваме картбланш да си продължат със схемите, далаверите, с това което може би по-голямата част от нас нямат жерание да променят… Защото се иска усилия и саможертва. Мислете за вашите деца и внуци… Не бъдете мързеливи егоести?!!!

Коментар