САЩ подсилват киберсигурността на електро-мрежите

Електроенергийните мрежи се нуждаят от “следващо поколение” киберсигурност, обяви американското министерство на енергетиката (снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че дава 45 милиона долара, които ще бъдат разпределени между 15 проекта за изследване, разработване и демонстрация на киберсигурността от „следващо поколение“. Инструментите следва да подсилят сигурността на електропреносните мрежи.

Министерството  ще предостави финансирането чрез своята Служба за киберсигурност, енергийна сигурност и реагиране при извънредни ситуации. Тя ще се „фокусира върху разработване на нови инструменти и технологии за киберсигурност, предназначени да намалят кибер-рисковете за инфраструктурата за доставка на енергия“, според съобщението.

Корпорацията North American Electric Reliability заяви през юли, че докладите за киберинциденти – включително уязвимости, фишинг, злонамерен софтуер, отказ на услуги и други – са се „увеличили значително“ през 2021 г. Въпреки че надеждността не е накърнена засега, организацията предупреди, че злонамерените играчи и организираните киберпрестъпници имат способността да прекъснат критичната инфраструктура.

„Участниците трябва да разработят инструменти и технологии, които позволяват на енергийните системи автономно да разпознаят кибератака, да се опитат да я предотвратят и автоматично да я изолират и изкоренят без прекъсване на доставката на енергия“, казват от агенцията.

Поканата за проекти предлага шест области за изследване, включително решения за автоматизирана превенция и смекчаване. Пари ще има и за разработки в областта на автоматизираното откриване на уязвимости в приложенията на системите за контрол на доставките на енергия, за усъвършенствани софтуерни решения и интегриране на нови концепции със съществуваща инфраструктура.

Повишените изисквания „ще изискват от кандидатите да си партнират със собствениците на енергийни активи и операторите, за да валидират и демонстрират авангардни технологии за киберсигурност“.

Засиленото внимание към киберсигурността на мрежите има отношение и към възхода на възобновяемата енергия, чието развитие поставя нови предизвикателства пред електроенергийните мрежи.

Докладът за състоянието на надеждността на националната електро-мрежа в САЩ от миналия месец отбеляза, че „занапред индустрията трябва да продължи да интегрира съображенията за кибернетична и физическа сигурност с конвенционалните практики за планиране, работа, проектиране и възстановяване на електроенергийната система“.

Коментар