Бум в бизнеса с анти-дрон системи

Зачестилите случаи на пробиви в сигурността на дроновете стимулираха пазара на антин-дрон системи (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на анти-дрон системи ще нарасне от 0,9 милиарда долара през 2022 г. до 3,8 милиарда към 2027 г. Това го прави един от най-бързо растящите сегменти в технологичната индустрия въобще: малко други сфери могат да се похвалят с 27,7% среден годишен темп на растеж в продължение на пет години.

Ключовите фактори, които определят динамиката на този пазар, са нарастващата честота на пробиви в сигурността, все по-честото използване на дронове за борба с тероризма и предотвратяването на незаконни дейности, наред с увеличеното използване на контра-дронове за дистанционно наблюдение, казват анализаторите от Markets And Markets.

Вътрешната сигурност се очертава като най-силният фактор за развитие на анти-дрон индустрията. Това включва местни полицейски органи, използващи антидронови системи за защита на държавни служби, затвори, летища, железопътни гари и съдилища.

Проблем навсякъде по света е, че няма дефинирани закони за нахлуването в частна собственост от дронове. Това прави неясен въпросът относно правото да се управлява дрон над нечия частна собственост. Празнотата в законодателството дава възможност за оплаквания от безпилотни летателни апарати, причиняване на неудобство, дори „безразсъдно“ управление.

Законодатели, активисти и граждани се борят и с въпроса за неприкосновеността на личния живот и безопасността. В този дебат следва да се балансират защитата на личната неприкосновеност и потенциалните ползи от комерсиалната или частната употреба на БЛА. Електронните системи като радари, RF детектори, EO/IR камери, RF заглушители и GNSS заглушители се очаква да стимулират пазара на антидронове за вътрешна сигурност.

Лазерните системи засега изглеждат като сегмент, който ще расте с най-бързо темпо измежду всичко на пазара на антидронове през прогнозния период. Лазерните оръжия все повече се използват за унищожаване на БЛА. Ефективността на лазерната система обаче зависи от конструкцията на целта, материала и обхвата.

Освен това, според военни експерти, лазерите се нуждаят от огромна мощност, а действието на лазерния лъч се влошава от прах, водна пара и др. Това води до създаване на различни комбинации от технологии за противодействие на дроновете.

Предвид динамиката на пазара, създателите на анти-дрон технологии тепърва ще участват в различни пазарни активности и движения – те ще предприемат стратегии като пускане на пазара и разработване на иновативни продукти, партньорства, сливания и придобивания.

Коментар