Пловдивски асемблатор уличен в пиратство

Служители на сектор Икономическа полиция към МВР в Пловдив  извършиха специализирана проверка на местната асемблаторска фирмa „Р. И. С.” ООД, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), с чието съдействие е проведена акцията.

В офиса на асемблатора, предлагащ компютри с предварително инсталиран бизнес софтуер, е открита клиентска конфигурация с нелицензирани копия на програми на компании-членки на СИБС. Системата е приобщена като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл.172а от Наказателния кодекс.

При операцията са иззети и голям брой оптични носители с различни видове софтуерни продукти на компании-членки на СИБС, от които са били правени нелицензирани копия върху предлаганите за продажба клиентски компютри.

Полицейската акция е проведена в рамките на обновената кампания на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Инициативата се провежда на няколко етапа в различни региони на страната, като първият от тях, обхващащ периода 22 септември – 30 октомври т.г., е фокусиран върху районите на градовете Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

В рамките на кампанията СИБС отново инициира широк кръг от мероприятия, насочени към информиране на обществеността и местния бизнес относно ползите от въвеждането на система за ефективно управление и контрол на софтуерните активи.

Сдружението предлага на потребителите от малкия и средния бизнес множество законни и функционални решения за оптимизиране на разходите по придобиване и инсталиране на компютърни програми с оглед избягване на нежелани рискове от софтуерно пиратство.

Акцент в кампанията на СИБС отново е и повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал и поощряване на лоялната конкуренция в ИТ сектора чрез ограничаване на недобросъвестните търговски практики при продажба и разпространение на компютърни програми на компании-членки на СИБС.

Коментар