ЕС иска Oracle да разсее страховете за Sun

Европейският съюз е съобщил на Oracle, че засега компанията не е успяла да осигури стабилни доказателства, че придобиването на Sun Microsystems няма да накърни конкуренцията, съобщиха щатските медии, начело с Internet News. Коментарите от еврокомисаря Нели Крус предполагат, че Oracle няма да получи одобрение за $7-милиардната сделка в скоро време, което прати акциите на Sun надолу, тревожно добавят американските издания.

Oracle вече има благословията на щатските антимонополни органи да извърши сделката. Компанията иска да приключи придобиването час по-скоро, защото Sun, четвъртият най-голям производител на сървъри в света, губи по $100 милиона месечно докато процедурата се проточва. Така е, защото хищните конкуренти като HP, IBM и други буквално “разграбват” клиентите на Sun, които сега са притеснени от неясното бъдеще на доставчика си.

Мрачната картина се допълва от новината, че Sun възнамерява да съкрати 3000 души по света. Sun обвинява за това забавянето на сделката с Oracle.

Европейската комисия има краен срок 19 януари 2010 г., за да се произнесе по придобиването на Sun от страна на Oracle. През това време ЕК трябва да извърши задълбочено разследване дали сделката няма да накърни конкуренцията в Европа.

Основното притеснение на европейските антимонополни органи е свързано с това, че като част от сделката в ръцете на Oracle, втория най-голям софтуерен производител и водещ доставчик на софтуер за бази данни, ще попадне MySQL – най-популярният софтуер за бази данни с отворен код. MySQL е единствената сериозна алтернатива с отворен код – и сериозна конкуренция – на “големите” бази данни на Oracle, Microsoft, IBM. На MySQL стъпват огромна част от уеб-сайтовете по света, от малки любителски уеб-страници до големи уебсайтове на корпорации като Google, Facebook или Amazon.com.

Шефове на двете големи компании са пристигнали в Брюксел, за да се срещнат с представители на Еврокомисията, пише още Internet News. “Такива срещи са индикатор, че ситуацията е сериозна” – коментира изданието.

Коментар