Военните в САЩ си поръчаха нов интернет

Американските военни са поръчали разработка на нов интернет. Проектът е възложен на компанията Lockheed Martin, един от най-големите производители на военна техника, съобщи theregister.com.

Контрактът на стойност 31 милиона долара е сключен с агенцията за перспективни разработки за отбраната DARPA. Целта е създаване на интернет за военни цели.

Новият протокол под кодово име MNP (Military Network Protocol) ще се различава сериозно от обикновения TCP/IP – той ще има повишена сигурност, динамично преразпределение на пропускателната способност на канала, възможност за задаване на приоритети на трафика с помощта на политики на ниво отделни потребители и подразделения.

Според експерти от Lockheed, новите мрежови заплахи и атаки изискват революционни подходи за осигуряване на безопасността. Инструментите, създавани в рамките на проекта, ще трябва да гарантират сигурността на армията на САЩ дори в условия на масирани кибер атаки.

Партньори на Lockheed в разработката на протокола MNP ще бъдат компаниите Anagran, Juniper Networks, LGS Innovations и Microsoft, както и Станфордският университет.

Коментар