Amazon може да погълне Electronic Arts в мега-сделка

Потенциалната сделка на Amazon и EA се очертава като една от най-големите тази година
(снимка: Amazon)

Задава се нова голяма сделка във високотехнологичната индустрия. Гигантът в онлайн търговията и облачните услуги Amazon може да погълне издателя на видеоигри Electronics Arts (EA), твърди журналистът Макинд Кърк, на когото се позовава USA Today.

Доскоро EA обмисляше сливане с NBCUniversal и същевременно водеше преговори за придобиване с потенциални купувачи, сред които Disney, Apple и Amazon. Сега Amazon е направила официално предложение към компанията и е готова да го обяви, твърди Макинд Кърк.

Но журналистът и анализатор от CNBC Дейвид Фабер не очаква съобщение за сделка, позовавайки се на източници, близки до участниците в преговорите. Той потвърждава, че компанията-майка на CNBC (NBCUniversal) наистина е преговаряла с Electronic Arts „преди известно време”, но от определен етап сделката е в застой.



Според пазарните наблюдатели, закупуването на EA би отворило нови възможности за Amazon в телевизионния сектор. Компанията може да превърне Mass Effect, Dragon Age, Dead Space и други издателски франчайзи в сериали.

Новината за възможната сделка с Amazon покачи акциите на Electronic Arts с 14% по време на предварителната търговия на борсата в петък, отбелязва MarketWatch. По-късно, след съобщенията от CNBC, че всъщност Amazon няма да купи EA сега, акциите на последната се върнаха на нивото си от четвъртък.

Потенциалната сделка между Amazon и EA няма да е единственото голямо придобиване тази година: през май Take-Two купи Zynga за 12,7 милиарда долара, а Microsoft обяви през януари, че поглъща Activision Blizzard за 68,7 милиарда долара.

Коментар