Скоро: Starlink услуги на всеки смартфон

В бъдеще всеки потребител на смартфон ще може да ползва Starlink услуги без усложнения
(снимка: T-Mobile)

Космическата компания SpaceX възнамерява да промени драстично света на мобилните комуникации, като свърже обикновените смартфони със сателитите Starlink за гласови разговори, съобщения и достъп до интернет.

Ръководителят на компанията Илон Мъск обяви проект, който ще реши проблема с “мъртвите зони” в клетъчните мрежи. SpaceX ще свърже обикновени смартфони към сателитни комуникации там, където просто няма традиционна клетъчна връзка. Планът обхваща целия свят, но реализацията му ще започне от САЩ, където SpaceX ще си партнира с оператора T-Mobile като част от проекта Coverage Above and Beyond.

Въпреки бързото развитие на 4G/LTE и 5G мрежите, само в рамките на Съединените щати повече от половин милион квадратни мили територия остават без клетъчна комуникация. А в глобален мащаб до 90% от повърхността на Земята не е покрита от клетъчна мрежа. Новата инициатива на Илон Мъск цели да премахне тези „мъртви зони”: потребителите ще могат да обменят данни почти навсякъде, където се вижда небето.



Същността на проекта се свежда до разгръщане на нова мрежа, базирана на сателити SpaceX Starlink v2 (второ поколение) в ниска околоземна орбита, чиито изстрелвания ще започнат през следващата година. Тези апарати ще получат големи антени – 5-6 метра в диаметър и почти всички съвременни смартфони ще могат да се свързват директно с тях.

Партньорството на SpaceX и T-Mobile предвижда използване на клетъчни честоти от средния диапазон. Операторът възнамерява да предостави на клиентите си покритие почти навсякъде в континенталната част на Съединените щати, Хаваите, части от Аляска, Пуерто Рико и териториалните води, дори извън покритието на мрежата.

В бъдеще технологията на SpaceX ще може да се ползва от заинтересовани компании в глобален мащаб. Фирмата на Илон Мъск вече е поканила за сътрудничество клетъчни оператори от цял ​​свят.

Всъщност, става въпрос за система, която ще промени света на мобилните комуникации. В повечето случаи за използване на услугата за предаване на информация чрез сателити Starlink няма да е необходима покупка на ново оборудване – достатъчен ще бъде съществуващ смартфон. Освен това потребителите дори няма да извършват допълнителни действия като инсталиране на нов фърмуер или приложения.

Услугата ще има и някои ограничения. Пропускателната способност на първия етап ще бъде около 2-4 Mbps. И затова отначало партньорите ще осигурят само предаване на текстови съобщения, включително чрез месинджъри. В бъдеще се планира добавяне на гласова комуникация и достъп до интернет.

В същото време системата може да функционира без достъп до пълното съзвездие от сателити Starlink. Говори се за “прекъснато” покритие, тоест, потребителите трябва да чакат до половин час, за да изпратят съобщение.

Но по един или друг начин системата ще реши проблема с липсата на комуникация в отдалечени и труднодостъпни региони. А това е изключително важно при извънредни ситуации, при спасителни мисии, предаване на информация от различни сензори и в други сценарии.

Тестването на услугата ще започне до края на следващата година. Сателитните комуникации на Starlink ще бъдат евтини. Потребителите на най-популярните тарифни планове на T-Mobile ще получат безплатна сателитна връзка. Сателитната клетъчна мрежа ще бъде добавена и към превозните средства на Tesla за спешни случаи.

В момента съзвездието Starlink наброява 2800 спътника на ниска орбита. Средната интернет скорост, която услугата осигурява за клиенти в САЩ и Канада, е 90-100 Mbps.

Коментари по темата: „Скоро: Starlink услуги на всеки смартфон”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това е част от The Great Reset и създаването на цифров концлагер чрез дигитализация на валутите след нарочно създавания финансов колапс.

  2. Мхм

    Да да и да ме послушват кво пиша-чатя-обменям с Айшето 24/7

Коментар