Python остава най-популярен език за програмиране

Класациите на езици за програмиране отреждат първо място на Python
(снимка: CC0 Public Domain)

Професионалната организация IEEE класира най-популярните езици за програмиране през 2022 г. В списъка те са разделени по скала на търсенето с максимален резултат от 100 точки.

В сравнение с рейтинга от 2021 г., в новия списък има драматични промени. C, C++ и C# вече са в първите пет, Java се премести от второ на пето място, а SQL се издигна от 15-то на шесто място.

Има и съвсем нови играчи, които веднага заеха високи позиции. Например езикът TypeScript влезе в рейтинга директно на 10-то място.



Python успя да запази първото място – този език за програмиране е лидер и в рейтинга на Tiobe. Но има много голяма вероятност C да го изпревари. Ако Python има точно 100 точки в рейтинга на IEEE, то C събира 96,8. За сравнение, C++, който затваря топ 3, има само 88,58 точки.

Възможно е C# също да покаже своята сила. През 2020 г. той дори не беше в първите двайсет, но през 2021 г. неочаквано се изкачи до шесто място, а през 2022 г. стигна до четвърто. В допълнение, това е най-младият език за програмиране сред представените в топ 5. Появява се през 2001 г., докато Java излезе през 1995 г., Python през 1991 г., C++ през 1985 г., а C през 1972 г.

Новият рейтинг на езиците за програмиране се основава на 11 показателя. Експертите на IEEE събират данни от осем източника – CareerBuilder, GitHub, Google (в случая се вземат предвид търсенето и тенденциите), IEEE Xplore Digital Library, IEEE Jobs Site, Reddit, Stack Overflow и Twitter.

Основните методи за точкуване остават същите, но има някои промени. Възможно е това да е повлияло на рейтинга на определени езици.

Списъкът с източници, според авторите на рейтинга, също е избран по редица критерии. Рейтингът се съставя въз основа на споменаването на езиците за програмиране в различни контексти, например в комуникацията между програмистите.

С други думи, колкото по-често даден език се споменава в интернет, толкова по-голяма е неговата популярност и толкова по-висок е резултатът му в рейтинга на IEEE.

Коментари по темата: „Python остава най-популярен език за програмиране”

добавете коментар...

  1. Емо

    В момента Python е лидер в обучението, data science, mining, statistics. JS е навсякъде и web лидер. C# и TypeScript са майкрософтските версии на Java и JS и вече единия 20 год измества, другия 10г. Засега само се наместват.

  2. Tanton

    C#, Dart и TypeScript постепенно ще изместят всички. Архаични езици като Python, JavaScript и пр. няма да имат място. Дори Kotlin, който се опитва за направи нещо, но е базиран на същата стара Java VM.

Коментар