Ричард Столмън зове Oracle да остави MySQL


Ако Oracle придобие MySQL, това ще доведе до ограничаване на по-нататъшното усъвършенстване на функционалностите и повишението на производителността на My SQL – това твърди Ричард Столмън, известният разработчик и лидер на движението за свободен софтуер.

Според него, корпорацията Oracle трябва да се прости с контрола над MySQL, предаде “Отворени системи”, позовавайки се на IDG News Service.

Столмън заедно с членове на нестопанските организации Knowledge Ecology International и Open Rights Group е написал и изпратил писмо до еврокомисаря по конкуренцията Нели Крус. Писмото призовава антимонополния орган на ЕК да промени условията, които ще регламентират сделката по придобиването на Sun от страна на Oracle, така че “оракулът” да няма право на собственост над MySQL.

Сделката ще нанесе вреди не само на MySQL, позволявайки контрол от страна на Oracle, но и на потребителите, които ползват MySQL и приложения, изградени на основата на тази система за управление на бази данни, смята Столмън.

Sun придоби MySQL през 2008 г., а през 2009 влезе в преговори за придобиване от страна на IBM. Договорка не бе постигната и преговорите изглежда бяха в задънена улица, когато се намеси лидерът на пазара на софтуер за бази данни Oracle. Тя се съгласи да купи Sun за 7 млрд. долара.

Ако Sun стане част от Oracle, това ще е от огромно значение за оцеляването на MySQL и навярно ще намали конкурентоспособността на MySQL, смята Столмън. Това е в разрез с интересите на потребителите.

Преди няколко дена подобно становище застъпи и един от основателите на MySQL Михаел Видениус. Той също призова Еврокомисията да не позволява на Oracle да придобие пълен контрол над MySQL.

Коментар