Форум за е-наука се провежда в Пловдив

Езиковеди от страната и чужбина провеждат в Пловдив работна среща за електронна наука, уеб-базирани изследователски платформи, проблеми с авторските права, лицензионни решения и „ограничения”, съобщиха от университета „Паисий Хилендарски”.

Темата на форума е „Информационните технологии в хуманитаристиката. Създатели и потребители на електронни ресурси”. Срещата се явява заключителен етап на проекта „Високи технологии в изследването на езиците и литературите”, по който работи Филологическият факултет на университета, обясни ръководителят на научната програма доц. д-р Петя Бъркалова, зам.-декан на ФФ.

"Идеята е да създадем възможности за контакт между компютърните специалисти, създателите и разпространителите на компютърните продукти и техните ползватели", подчерта доц. Бъркалова. "Затова сме поканили водещи български и чуждестранни универитети и научни институции, които вече имат опит в дигитализацията и уеб-базираните ресурси", допълни тя.

Работната среща включва дискусията „Открита катедра” и пет лекционни модула – „Създатели и потребители на езикови ресурси”, „Дигитализация със собствени сили”, „Дигитализация и дигитални библиотеки”, „Традиционна и/или нова хуманитаристика” и „Е-бъдеще за миналото”.

Една от задачите на проекта „Високи технологии в изследването на езиците и литературите” бе откриването на специалността „Лингвистика с информационни технологии” във Филологическия факултет през новата академична 2009/2010 г.

Продукт на работата по проекта на Пловдивския университет е и книгата „Приложение на информационните технологии в работата на филолога и при създаването на езикови ресурси”. С нейната премиера се дава старт на поредицата “e-Science” – книжни издания с уеб-базирани версии.

Коментари по темата: „Форум за е-наука се провежда в Пловдив”

добавете коментар...

  1. >>

    виждам темата е добила огромна популярност….интереса е </= 0….

Коментар