Краят на изкуството? AI спечели конкурс за художници

Картината Theatre D’Opera Spatial, създадена с помощта на изкуствен интелект
(снимка: DISCORD)

Създадена с изкуствен интелект картина спечели конкурс, предизвиквайки полемика за „смъртта на истинското изкуство”. Картината Théâtre D’Opera Spatial на Джейсън Алън зае първо място в състезание за изкуство на панаир в Колорадо. Но всъщност не човекът е автор на произведението – картината е „нарисувана” от невронна програма, обучена от Алън.

Джейсън Алън е президент на базираната в Колорадо компания за настолни игри Incarnate Games. Той стана победител в категорията за дигитално изкуство на конкурса, проведен в рамките на панаира,  съобщи официалният сайт на организаторите на събитието.



Неговото представяне в конкурса – Théâtre D’Opera Spatial, което той отпечата върху платно, е наистина великолепно и изглежда като рисувано от истински майстор. Това е малко странна композиция, напомняща замръзнала рамка от някой научно-фантастичен филм: хора в класически дрехи гледат от барокова зала през огромен кръгъл илюминатор към ярък, огряван от слънце пейзаж.

Проблемът е, че Алън не е нарисувал тази картина – AI алгоритъмът Midjourney го е направил вместо него, разказва Motherboard. Синтетичният ум рисува картината, ръководен от напътствията на неговия създател. Алън не прокарва цифрова четка върху виртуално платно.

Този факт предизвика оживена дискусия в социалните мрежи: художници и хора, които не са безразлични към света на изкуството, обвиниха победителя, че приближава творческите професии до смъртта им – те нарекоха ситуацията „дяволски гадна” и видяха скорошна безполезност дори за висококвалифицирани дигитални творци.

В процеса на обучение AI независимо създава стотици изображения, докато Алън настройва алгоритъма за няколко седмици, след което избира трите най-добри картини и ги отпечатва върху платно, предварително увеличено с помощта на инструмента Gigapixel AI.

Алън не смята постъпката си за измама. Той се аргументира, че е участвал в създаването на произведението, като генерирал изображения с помощта на AI, правил обработка във Photoshop и мащабирал изображението в Gigapixel. „Сега няма да спра. Тази победа само засили моята мисия”, казва Алън.

Коментари по темата: „Краят на изкуството? AI спечели конкурс за художници”

добавете коментар...

  1. Глупав българин

    Знапознай се повече … не бъди лайк

  2. Българин

    Изкуствения интелект ще нарисува това, за което е програмиран алгоритъма или там “невронната мрежа”.

Коментар