Пуснаха най-голямата в света офшорна вятърна ферма

Вятърният парк Hornsea 2 се намира на 89 км от бреговете на Йоркшир, на площ от 462 км²
(снимка: Orsted)

Най-големият офшорен вятърен парк в света, с мощност 1,3 гигавата (GW), вече е в експлоатация. Това е Hornsea 2 в Северно море, който ще осигури електричество на повече от 1,4 милиона домакинства във Великобритания.

Вятърната електроцентрала се намира на 89 км от бреговете на Йоркшир, на площ от 462 км² (еквивалентна на 64 000 футболни игрища). В нея има 165 вятърни турбини, произведени от Siemens Gamesa. Общо станцията може да генерира до 1,3 GW енергия, съобщиха от изпълнителя на проекта – компанията Orsted.За реализиране на Hornsea 2 са използвани масивни турбини с мощност от 8 мегавата всяка. Лопатката на такава турбина е с дължина 81 метра, а върхът на лопатката в горната част достига височина от 200 метра над морското равнище.

Едно завъртане на турбината е достатъчно, за да захранва британско домакинство с енергия за 24 часа, като общо станцията е в състояние да осигури енергия на повече от 1,4 милиона домакинства.

Събраната от станцията енергия ще се предава по 390 км подводен кабел до Линкълншир, където ще се съхранява и разпространява.

„Настоящите глобални събития подчертават повече от всякога значението на емблематичните проекти за възобновяема енергия като Hornsea 2, които помагат на Обединеното кралство да подобри надеждността и устойчивостта на своите енергийни доставки и да намали потребителските разходи чрез намаляване на зависимостта от скъпи изкопаеми горива”, коментира шефът на британското подразделение на Orsted – Дънкан Кларк.

Коментар