РС пазарът се връща към растеж чак през 2024 г.

Няколко неблагоприятни фактора накуп засегнаха пазара на персонални компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Събитията на пазара на електроника се развиват толкова бързо, че водещите анализатори трябва редовно да преразглеждат прогнозите си. Нов доклад на IDC разкрива променливата динамика на пазара за компютри и таблети.

Анализаторите смятат, че до края на тази година пазарът на компютри ще намалее с 12,8% до 305,3 милиона единици, а пазарът на таблети ще регистрира спад от 6,8% до 156,8 милиона единици. Заедно, двата сегмента ще се свият с 2,6% през следващата година.

Според експертите на IDC, едва през 2024 г. ще се появят условия за връщане към растеж в търсенето на таблети и компютри. Търсенето и сега е на нивото отпреди началото на пандемията, но в определен момент се събраха няколко неблагоприятни за PC пазара фактори: инфлация, насищане на образователния сегмент и ефект от две години пандемия.

В случая с корпоративния сегмент несигурната макроикономическа среда остава възпиращ фактор, сочи експертният анализ.

В по-дългосрочен план анализаторите очакват търсенето на персонални компютри да бъде подхранвано от постепенното възстановяване на икономиката и необходимостта от надграждане на хардуера, тъй като поддръжката на Windows 10 приключва. Факторът на хибридната работа също ще остане влиятелен на РС пазара, осигурявайки допълнителни продажби на компютри.

В потребителския сегмент търсенето ще намалява през следващите шест тримесечия, прогнозира IDC. Връщането на пазара към растеж е възможно едва към края на петгодишния период, като търсенето ще бъде концентрирано в горните ценови класове.



През 2026 г., според авторите на прогнозата, в световен мащаб ще бъдат продадени 477,7 милиона таблети и персонални компютри, докато през настоящата година броят им едва ли ще надхвърли 462 милиона единици, като до 265,3 милиона от тях ще са потребителски устройства.

Коментар