ИТ бизнесът да търси кадри с „неконвенционално“ минало

44% от специалистите в технологичния свят са „влезли“ в своите роли, идвайки от професии, които нямат нищо общо с ИТ (снимка: CC0 Public Domain)

Недостигът на технологични специалисти тормози организации от цял свят и от всички сектори. Нова статия на McKinsey обосновава наемането на хора от „по-нетрадиционен произход“. Чудите се какво ще да значи това? Може би е добре да си спомним, че емблематичният ТВ водещ Милен Цветков е започнал кариерата си като… барман.

Докладът на McKinsey признава, че подобен подход е „труден за прилагане на практика“. И все пак проучването установява, че „хората са способни да овладеят отчетливо нови умения и че нетрадиционните наемания в областта на технологиите в крайна сметка не са толкова необичайни“.



Но, според анализа, мениджърите по наемането трябва да преодолеят притесненията си и да проявят дързостта да помогнат на хората с „неконвенционално“ минало да разширят възможностите си. А това изисква промяна в мисленето.

Тактиката е важна в условията на конкуренция за наличните кадри и недостиг на таланти. В момента е налице дефицит на редица умения, включително софтуерно инженерство, управление на данни, проектиране на платформи, автоматизация на база анализи, проектиране на потребителско изживяване, киберсигурност.

87% от анкетираните висши изпълнителни директори в световен мащаб споделят, че техните компании не са подготвени да се справят с недостига на дигитални умения още от преди пандемията – а тя, както знаем, усложни пейзажа още повече.

Хората учат технически умения, за да преоткрият себе си

Авторите на доклада казват, че са анализирали милиони онлайн обяви за работа, за да определят количествено „дистанцията на уменията“, свързана с конкретни миграции на работните места. Според анализа, хората, които започват работа в областта на технологиите, обикновено преодоляват „дистанцията на уменията“ от 27% всеки път, когато сменят позициите си.

„По-интригуваща за мениджърите по наемане на работа е подгрупата от технологични специалисти, които са започнали кариерата си в други видове професии“, казват авторите. „Това не са експертите, които са получили дипломи по компютърни науки… това са хора, които са започнали в съвсем различни направления на работа и след това са преоткрили себе си, като са добавили нови способности по пътя си, може би като са се научили да програмират, да разбират уеб-архитектури или да разработват приложения“.



Авторите определят това като „често срещано явление в технологиите“. Според анализа, 44% от хората, които са заемали технологични роли в края на наблюдавания от тях период, са „влезли“ от професии, които не са свързани с ИТ. „За целта тези хора са овладели по-голям дял от чисто нови умения – и тяхната награда е възходяща мобилност“.

Проучването установява още, че много от работниците, преминали към технологична кариера от други професии, са го направили, без да имат диплома за друга професия.

Увеличаване на доходите

Хората, които преминават към технологични професии, увеличават приходите си. Всъщност почти две трети от доходите им през целия живот могат да бъдат приписани на това, което авторите наричат „капитал от опит или умения, научени по време на работа“. Според доклада, тези работници са изминали по-голяма „дистанция на уменията“ от около 53%.

„Това показва, че работниците, които искат да излязат от зоните си на комфорт, често са способни да развият и приложат повече нови технически умения, отколкото предполагат много мениджъри по наемане“, се казва в доклада.

„През периода, който наблюдавахме, новодошлите в бранша са увеличили заплатите си средно с 5,3% годишно. А това е по-високо от ръста от 2,3-2,6%, наблюдаван при тези, които са започнали кариерата си в света на технологиите“, сочи анализът.

Предпочитаните роли

Някои общи технически роли, които предлагат на новодошлите отправна точка, включват разработчици на приложен софтуер, специалисти по ИТ поддръжка, уеб разработчици, администратори и специалисти по управление на документи.

„От тези стартови площадки обичайно няма граници в света на технологиите. Нещата в бранша се развиват толкова бързо, че полето е широко отворено за всеки, който може да се справи, независимо от предисторията му“, се казва в доклада.

3 ключови стратегии

Докладът предлага три препоръки за набиране, привличане и задържане на подходящи таланти.

1. Не пренебрегвайте хората вътре в организацията, които биха могли да направят промяна. Направете опис на възможностите, които са налични вътрешно, преди да потърсите външни кандидати. Създаването на вътрешна мобилност, която позволява на служителите да добавят нови умения и да променят курса на развитието си, може да ги поддържа в добра форма, да спре изтощението, да мотивира.

Докладът цитира проучване на Gallup от юни 2021 г. сред 15 000 ИТ работници, от които 61% казват, че възможността за усвояване на нови умения е изключително важен или много важен фактор при вземането на решение дали да останат на настоящата си работа.

2. Имайте увереността да вземате по-смели решения за наемане. Докато данните на McKinsey показват, че технологичният талант може да идва от най-различни среди, някои работодатели остават консервативни, когато става въпрос за наемане. Хората, които влизат в технически роли за първи път, обикновено разширяват своя набор от умения с повече от 50%.



Затова работодателите се нуждаят от „нов обектив“, с който да избират кандидати въз основа на техния потенциал, както и на миналото им. Техническите умения обикновено могат да бъдат преподавани, така че организациите трябва да търсят вида на мислене и съответните меки умения, необходими за ролята.

3. Тренирайте за задържане. Като се има предвид, че технологичните работници са много мобилни, работодателите трябва да оценят съвкупността от това, което предлагат на служителите, и един от най-важните компоненти е възможността за учене.

„Бързо променящият се характер на технологиите означава, че дори експерти от високо ниво непрекъснато трябва да се учат и да импровизират по време на работа“, пишат авторите. „Отварянето на полето за всички служители – особено за хората, които искат да преоткрият себе си – е интелигентна тактика за активиране на таланта“.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът да търси кадри с „неконвенционално“ минало”

добавете коментар...

  1. безработен инженер

    С единични случки, измишльотени и преискания и разни съмнителни доклади се правят узводи които нямат нищо общо с реалността.
    Съжелявам, но истинският приятел казвал горчивата истина.

  2. :)

    Ние от година си търсим читави колеги (Senior Linux Administrator), явяват се едни дечица дето директно си казват на интервюто, че нищо не разбират ама искат да се пробват. Та това с неконвенционалните ми звучи като новите модни обратни. Дето освен да джавкат колко са онеправдани, за нищо друго не стават.

  3. Ухилен

    AI , скоро ще реши проблема с персонала в много ниши ..на IT сектора, но за работата с хоравинаги ще са нужни “меките” умения.. Блазе на тез дето владеят 3 езика , но са скарани с реалния живот..

  4. БатеКиро

    От месеци търся свестни кадри да могат да работят – devops насоченост . Е бога ми , не мога да намеря. Всякви идиоти – сотаджии, аптекари, разни хотелски кадри, идиоти от чужбина , дограмаджии, бармани – мазало.***

  5. Емо

    ИТ е една от малкото сфери където всеки може да влезе с минимални вложения и сравнително бързо. Наков нагледно го показва как сотаджии, сервитьори и шплакловчици стават програмисти. Ако иска всеки може да се преквалифицира като хигиенист, програмист и тираджия.

Коментар