Qualcomm+Meta = новият Wintel?

Qualcomm и Meta ще работят заедно, за да постигнат мечтаното сливане на физическата и дигиталната реалности в едно цяло (снимка: CC0 Public Domain)

„Ние вървим към смесване на физическите и цифровите пространства“ – това заяви по време на встъпителната си презентация на IFA 2022 в Германия главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон. Той и шефът на Meta Марк Зъкурбърг дадоха да се разбере, че двете корпорации ще работят заедно в дългосрочен план за пълното сливане на дигиталната и действителната реалност.

Амон отново определи технологиите на фирмата като „вашия билет за метавселената“ и подчерта, че компанията ще продължи партньорството си с Meta в дългосрочен план. Изглежда амбицията на двата ИТ гиганта е да доразвият технологиите си така, че да предоставят на хората въздействащи и персонализирани виртуални изживявания, сливащи дигиталната и реалната действителност.



И ако е вярна тезата, че смесената реалност ще е новата итерация на Глобалната мрежа, то навярно тандемът Qualcomm+Meta има всички шансове да се превърне в доминиращ на пазара – така, както някога бяха чип-производителят Intel и Microsoft чрез операционната система Windows (откъдето идва и съкращението Wintel: Windows+Intel).

„Това е наистина вълнуващо бъдеще за технологиите. Сливането на физическото и дигиталното пространство фундаментално ще промени интернет в пространствен интернет“, каза Амон. Според него, технологиите на Meta и Qualcomm имат именно тази цел.

По време на речта на Амон главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг се включи във видео, за да подчертае как дългосрочното сътрудничество с Qualcomm ще помогне за предоставяне на нови видове „завладяващи изживявания“, използващи свързаност, изчисления, хардуер и други технологии.

„Усещането за присъствие на друг човек е свещеният граал на социалните технологии“, каза Зукърбърг. „Това не е нещо, което можем или бихме изградили сами… Тук идва ролята на партньорството ни с Qualcomm“.

Отбелязвайки, че съществуващото сътрудничество е породило появата на продукти като Oculus Go и Quest 2, Зукърбърг заяви, че инженерното партньорство в бъдеще ще доведе до въвеждане на носими технологии, които да оптимизират платформите Snapdragon XR за използване в Meta устройства. „Все още сме в ранните етапи на метапространството“, каза Зукърбърг. „Нямам търпение да видя какво ще изградим заедно“.

„Очакваме всяко устройство да бъде интелигентно, да има изкуствен интелект, да бъде свързано с облака през 100% от времето, за да се докосне до неограничената изчислителна мощ на облака и да създава напълно ново изживяване…. И това наистина е невероятно бъдеще,“ каза още Амон.

„Като си партнираме с Meta, ние събираме двама от световните лидери в метавселената, за да революционизираме бъдещето на компютрите за милиарди хора през следващите години“, добави той. „Изграждайки нашето съвместно лидерство в XR, партньорството ще ни позволи да доставяме най-добрите в класа си устройства и изживявания, за да трансформираме начина, по който работим, играем, учим, създаваме и се свързваме в една напълно реализирана метавселена“.

Ръководителят на Qualcomm прогнозира, че технологии като 5G ще стимулират значителното разширяване на интелигентността на устройствата, осигурявайки контекстово разбиране и възможност за вземане на решения в реално време, докато потребителите са свързани към облака.

„Истината е, че ние сега проектираме тези продукти, като мислим за изживяването – не само в мобилните устройства, но и как пренасяме тези изживявания на други устройства, използвайки изкуствения интелект в почти всичко. Не става въпрос само за камери, но и за компютърно зрение, което варира – от телефони до автономни автомобили”, каза Амон.

Свързаността е част от всяко изживяване днес, всяко приложение, допълни той. Живеем в ера, свързана с облака. Според него, ключова роля в този преход ще има Wi-Fi технологията, наред с 5G.



„Wi-Fi наистина е критичната технология, работеща заедно с 5G за работа, за игра, за учене и никога не съм виждал време на повече иновации в Wi-Fi от сегашното. Особено като се замислите какво се случва с рутерите, които наистина се превръщат в център за свързаност. Те трябва да отделят работните данни от данните за развлеченията, критичните за мисията IoT данни и т.н. Ще покажем как извеждаме производителността на Wi-Fi 7 на следващото ниво“, заключи Амон.

Коментар