След пандемията: променя се възприятието за умен дом

Средният брой на свързаните устройства в едно домакинство се е увеличил до над 17, сочи ново проучване (снимка: CC0 Public Domain)

Интересът на потребителите към „интернет на нещата“ и технологиите за интелигентен дом продължава да расте, установи изследване, проведено от доставчика на персонализирани комуникационни услуги Plume.

През изминалата година бизнесът се адаптира към хибридната работа след пандемията. Служителите сега постепенно се завръщат в офиса, след като почти изцяло работеха от къщи в продължение на много месеци. Това време беше ключово за стимулиране на ръста в продажбите на интелигентни домашни устройства, разкри проучването.

Една от ключовите тенденции е, че нарастващият интерес на потребителите към интернет на нещата (IoT) и технологиите за умен дом не показва признаци на забавяне. Проучването сочи, че в световен мащаб средният брой свързани устройства в дома е 17,1 към края на юни 2022 г., което е с 10% повече в сравнение със същия период на предходната година.

Европа показва най-голямата промяна. Там средният брой свързани устройства на домакинство се е увеличил с 13% до 17,4. Едновременно с това – и съвсем закономерно – се увеличава и броят на устройства в домакинствата, които използват данни от облака.

Любопитна подробност е, че на фона на този ръст най-голямо намаление на потреблението на данни се наблюдава при фитнес велосипедите: с 23%. Това вероятно отразява промяна в потребителското поведение, тъй като хората все повече предпочитат да тренират на открито.

„Данните отразяват два интересни периода – първата половина на 2021 г., когато потребителите постепенно излизаха от пандемичните ограничения, и първата половина на 2022 г., когато хората започнаха да се „завръщат“ в реалността”, коментира Тод Грантъм, главен маркетинг директор на Plume.

Според него, въпреки коренно различните обстоятелства, очевидно е, че интелигентните домове и IoT устройствата остават ключови за нашия свързан начин на живот.

В допълнение към големия ръст в обемите на устройствата, проучването установи и по-голямо разнообразие на видовете устройства. Смартфоните остават най-популярното устройство в домовете – средно над 6 на домакинство във всички местоположения.



Показателна тенденция е и, че все повече се наблюдава използването на мрежовата функция „гости“ за специален режим на разрешен достъп до мрежата.

Друга ключова тенденция, идентифицирана от Plume, е нарастването на средния брой блокирани кибер заплахи. Проучването установи, че в световен мащаб средният брой киберзаплахи, блокирани от Plume, се е увеличил значително (51%) през първата половина на годината.

Най-силно нарасналата категория заплахи са ботнет мрежите, където блокираните опити за атака са се увеличили с 84%, следвани от злонамерен софтуер с ръст от 58%, шпионски и рекламен софтуер с 40% увеличение.

Коментар