VMware влага 1,5 млн. евро в AI института INSAIT

„С тази инвестиция ние затвърждаваме своя ангажимент към развитието на таланта в Централна и Източна Европа”, каза Диана Стефанова, вицепрезидент във VMware
(снимка: VMware)

Софтуерната компания VMware обяви партньорство с Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, в рамките на което ще инвестира 1,4 милиона евпо в подкрепа на високотехнологичната научно-изследователска дейност в България и Европа.

Чрез своя фонд за академични партньорства и научни разработки (VMware University Research Fund), компанията ще подкрепи 10-годишното споразумение между швейцарските технологични университети ETH Zurich, EPFL и българското правителство.

Грантът в размер на 1,5 милиона щатски долара ще бъде инвестиран в привличане както на преподаватели, сред които международни учени и изследователи, така и на докторанти в сферите на компютърните науки, системното инженерство, изкуствения интелект, киберсигурността, съхранението и преноса на данни.

„Иновациите са ключов елемент в стратегията на VMware. С тази инвестиция ние затвърждаваме своя ангажимент към развитието на таланта в Централна и Източна Европа и изграждането на устойчива среда за научно-изследователска дейност и нови технологии”, каза Диана Стефанова, вицепрезидент Регионална стратегия за развитие във VMware.

В допълнение към финансовата подкрепа, екипът на VMware в България ще допринесе и с технологично ноу-хау чрез споделяне на своя опит  в сфери като облачни технологии, мрежова свързаност, компютърни изчисления и киберсигурност.



Сътрудничеството между водещи учени и студенти, подкрепено от големи технологични компании, създава потенциал за революционни открития в изключително важни области като сигурност и поверителност в работата на изкуствения интелект, програмируеми мрежи и икономика на данните, подчертаха от компанията.

Коментар