Снегът: отговорът за охлаждане на центровете за данни?

Снегът, изгребван от улиците през зимата, може да намали с до 55% сметките за ток на центровете за данни (снимка: CC0 Pubpic Domain)

Множество сървъри в огромен център за данни се охлаждат по изцяло естествен начин, без да използват скъпи охладителни системи и да допринасят за глобалната климатична криза, в японски град, известен като Бибай. Той се намира на най-северния японски остров Хокайдо.

В центъра за данни WDC снегът се събира и натрупва в добре термоизолирана могила извън сградата. Топлината, генериран от сървърите, бавно топи снега, а водата охлажда тръби, съдържащи антифриз – който след това тече из центъра за данни, поддържайки постоянни температури около 25 градуса.

„Температурният диапазон се контролира чрез комбиниране на студа от снега и топлината от ИТ системите, поддържайки температурата на правилното ниво през цялата година“, казва директорът на WDC Кота Хонма.

Броят на центровете за данни по света продължава да расте, за да отговори на глобалния глад за повече данни – на стрийминг, облачни приложения, игри и копаене на криптовалути. Но те обикновено консумират много енергия. Точно затова центърът за данни в Бибай е емблематичен.

Той започна да експериментира със сняг през 2014 г. с безвъзмездна помощ от Японската организация за нови енергийни и индустриални технологии (NEDO) и, според Хонма, това е намалило разходите за охлаждане на центъра за данни с 55%. Сега WDC се надява да привлече бизнес от базираните в Токио центрове за данни.

„WDC винаги е климатизиран, използвайки само 100% естествена енергия, без използване на електрическо охлаждане или горива“, казва Хонма пред CNN Business. „В сравнение с разходите за наемане на [сървърни] шкафове в Токио, смятаме, че можем да им предложим по-ниски разходи за поддръжка.“

Бибай, разположен на около 1000 километра северно от Токио, бива затрупан с по 8 до 10 метра сняг всяка година. Градът харчи 400 милиона йени (2,9 милиона долара) за изгребването и изхвърлянето му. „Това се смята за неудобство за жителите… и всъщност може да се използва“, казва Хонма.

Приблизително 200 000 тона сняг се изорават от улиците на Бибай всяка година. Градските власти си партнират с WDC, за да доставят част от този сняг до неговия център за данни. С допълнителния капацитет за охлаждане, целта е центърът да се увеличи от 20 сървърни шкафа до 200.

През летните месеци снежната могила е изолирана с покритие от дървени стърготини и пръст. Съхраняването на „безплатния“ студ, паднал от небето, е невероятна бизнес възможност, казва Такахиса Цучия, изпълнителен директор на икономическия отдел на град Бибай. „Винаги казваме, че трябва да променим гледната си точка и снегът да бъде на наша страна“, добавя той.



Снежното охлаждане е само една част от енергийния пъзел на центъра за данни. Топлината от сървърите се използва за затопляне на въздуха и водата в съседна оранжерия, където компанията отглежда гъби и е тествала други продукти, включително спанак за японска горчица, кафе на зърна, охлюви и морски таралежи. Освен това се надява да стане първата търговска ферма за змиорки в Хокайдо.

Възобновяемите и устойчиви системи за захранване и охлаждане са ценна възможност, коментира и Пол Броуди, главен блокчейн лидер в Ernst & Young. „Аз съм 100% в полза на охлаждане със сняг… независимо дали вътре се обработват блокчейн системи или нещо друго“, казва той.

Коментар