Центровете за данни: Един щат в САЩ е повече от Европа и Китай

Над половината от капацитета на хипермащабните центрове за данни е разположен в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Северна Вирджиния: един-единствен американски щат все още изпреварва Европа и Китай по отношение на капацитета на суперголемите центрове за данни, сочи глобално проучване.

Към края на второто тримесечие на 2022 г. центровете за данни на “хиперскейлърите” са били повече от 800, а до края на 2026 г. се очаква броят им да нарасне 1,5 пъти. Ще расте не само броят на центровете за данни, но и техният капацитет, според прогноза на Synergy Research Group.



Над половината (53%) от капацитета на хипермащабните центрове за данни е разположен на територията на Съединените щати, а останалият дял е почти поравно разпределен между Европа, Китай и другите региони в света, отбелязват анализаторите.

Най-големите играчи на този пазар са топ 3 клауд доставчици – Amazon, Google и Microsoft. Всяка от въпросните компании има повече от 130 центъра за данни, с най-малко 25 във всеки от трите основни региона – Северна Америка, Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа.

Amazon, Google, Microsoft, Facebook, Alibaba и Tencent са лидери по отношение на капацитета на центровете за данни. Проучването на Synergy Research Group обхваща центровете за данни на 19-те най-големи компании, предоставящи облачни и други интернет услуги.

В същото време, както и преди, повече от една трета от мощностите в САЩ се падат на един-единствен щат – Северна Вирджиния, който изпреварва по този показател Европа и Китай. Тук се намира т.нар. “Алея на дейта центровете”, обхващаща окръзите Лаудън, Принц-Уилям и Феърфакс. Центровете за данни са концентрирани главно около градовете Ашбърн, Стърлинг, Манасас и Шантили.

Общият капацитет на центровете за данни в щата достига 1,7 GW. По-специално, Amazon позиционира значителна част от своите центрове за данни тук. Други големи играчи на местния пазар са Microsoft, Meta, Google и ByteDance.

Вирджиния стана толкова привлекателна за операторите на центрове за данни, заради наличието на пространство и енергия, развитата инфраструктура, както и поради особеностите на местното законодателство, включително данъчни облекчения. Вярно е също, че местните жители се оплакват от „катастрофален шум“ от центровете за данни, а електрическата мрежа започва да се задъхва.



Що се отнася до други региони, Ирландия и Холандия остават водещи пазари за хиперскейлъри в Европа, където наскоро започна криза – и двете страни вече не са доволни от големите играчи, които един след друг отменят или спират проекти за създаване и развитие на центрове за данни.

Китайският пазар остава относително изолиран, тъй като включва в по-голямата си част центровете за данни на местните ИТ гиганти – Alibaba, Tencent и Baidu. Като цяло, анализаторите прогнозират, че през следващите пет години значението на сегашните ключови пазари ще намалее донякъде.

Коментар