Google улеснява споделянето на файлове между Android устройства

Потребителите на Android ще могат по-удобно да споделят файлове между устройствата
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви актуализация на функцията за споделяне Nearby Share за устройства с Android 6 и по-нови версии на мобилната платформа. Тя позволява бързо прехвърляне на файлове от устройство на устройство, като се използват всички видове безжични интерфейси – сега процесът ще стане още по-лесен.

През следващите седмици потребителите на Android ще получат възможност да прехвърлят съдържание между собствените си устройства, свързани с един акаунт в Google, без допълнителни стъпки за потвърждаване, съобщиха от разработчика.

Функцията е достъпна на смартфони и таблети с Android, както и на устройства с Chrome OS. Междувременно Google работи върху разширяване на поддържаните софтуерни и хардуерни решения.

Функцията се нарича “Nearby Share” поради спецификата си, т.е. за споделяне на близки устройства, тъй като за предаване на файлове на големи разстояния от смартфон на смартфон се използват други средства, предимно интернет.



В случая се поддържа бързо, безплатно безжично предаване на данни на разстояние от няколко метра, включително с използване на Bluetooth, Wi-Fi, NFC, UWB и WebRTC интерфейси – когато функцията е активирана, автоматично се намират подходящи опции за изпращане на файлове.

Nearby Share позволява споделяне на съдържание и с други хора – просто трябва да зададете подходящите права за достъп в настройките на смартфона. За прехвърляне на файловете е необходимо и приемащото устройство да е конфигурирано по същия начин.

Коментар