А1 България вече е най-голямата ICT компания у нас

Младен Маркоски (вдясно), старши директор „Финанси” и член на Управителния съвет на А1 България, получи наградата за най-голяма ICT компания в класацията Digitalk 101, връчена му от инж. Калин Пешов, председател на УС на „Главболгарстрой Холдинг” и зам.-председател на Камарата на строителите в България
(снимка: А1 България)

А1 България е начело на класацията Digitalk 101 на най-значимите участници на пазара на ICT и телекомуникационни услуги в страната. Компанията получи наградата „Най-голяма ICT компания”.

Подреждането на компаниите в класацията на Икономедиа е базирано на общите приходи на участниците за 2021 година, като показва не само чисто финансовите резултати на дружествата, включително печалбата, но и обхваща много по-широк кръг от информация за играчите на сектора.

Сред класираните компании A1 България води убедително с най-големи приходи за цялата 2021 г., които бележат годишен ръст от 11,7% до 1,123 млрд. лв., а печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) е нараснала с 13,4% до близо 427 млн. лева.

В класациите по сектори А1 печели първите места в 3 категории – приходи от продажба на хардуерно и комуникационно оборудване, постъпления от ICT услуги и приходи сред доставчиците на телекомуникационни услуги. Компанията се нарежда и в Топ 3 на системните интегратори в страната.

„А1 е получавала много отличия, но признанието, че вече сме най-голямата ICT компания в страната е с особена важност за нас. То увенчава работата ни през последните няколко години със силен фокус върху развитието в сферата на ICT и IoT решенията за бизнеса”, коментира Младен Маркоски, член на управителния съвет и старши директор „Финанси” в А1 България.

По неговите думи, успехът е резултат от добра стратегия и значителни инвестиции – не само финансови, но и в знания и умения на екипите, на усилия, време и идеи. „Затова приемам с благодарност наградата „Най-голямата ICT компания“ от името на нашите близо 3600 служители. Тя е голяма чест, но и сериозна отговорност – да продължаваме да работим за дигитализацията на бизнеса и обществото”, заяви Маркоски.

А1 предоставя все по-комплексни технологични решения, свързани със софтуера и инфраструктурата като услуга (SaaS, IaaS), киберсигурност и др. С над 200 нови служители се е увеличил екипът на телекома, работещ в сферата на развитието на IT и ICT, SAP консултации в Компетентния център на А1 и др.

През 2021 година екипите на А1 са приключили успешно 25 проекта в областта на ICT и киберсигурността и са стартирали 111 нови за бизнес клиенти от различни индустрии и мащаб. Компанията си партнира с глобални технологични лидери като Cisco, Dell, SAP, IBM и f5.