Откриха безплатна ИТ школа за деца в Банско

ИТ школата за деца в Банско е част от мащабната инициатива Училищна Телерик Академия
(снимка: Училищна Телерик Академия)

Първа безплатна ИТ школа за деца отваря врати в курортното градче Банско. Програмата „Дигитални науки” има за цел да насърчи образованието на ученици от 5-ти до 7-ми клас и да подпомогне развитието им в тази сфера от ранна възраст.

Проектът се реализира от Училищна Телерик Академия с финансовата подкрепа на Бош Инженеринг Център София. Дарението на компанията ще подпомогне създаването на школата и провеждането на програмата „Дигитални науки” през учебната 2022-2023 година.

Обучението е част от Училищна Телерик Академия – мащабна ИТ инициатива за безплатно обучение на ученици по програмиране и дигитални технологии, провеждана в партньорство с Професионална гимназия по електротехника и енергетика (ПГЕЕ).

Програмата „Дигитални науки”, която ще се реализира в новосъздадената школа, има за цел да насърчи образованието на деца от 5-ти до 7-ми клас и да подпомогне развитието им в тази сфера от ранна възраст. Бош Инженеринг Център София подкрепя инициативата с дарение, което осигурява провеждането на школата и ангажирането на преподаватели. Представители на Центъра участват активно в проекта.

Школата ще стартира с прием на 20 ученика, като обучението се планира да започне около средата на октомври 2022 г., а общата му продължителност ще е 72 часа. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването за „Дигитални науки” става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври и включва попълване на електронна форма, както и приемен тест.

Училищна Телерик Академия е безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас в България. Нейната мисия е да подготвя следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици. От създаването ѝ през 2010 г. до днес тя е обучила над 17 000 деца и младежи на възраст между 7 и 18 години на програмиране и дигитални технологии.



Бош Инженеринг Център София, от своя страна, инвестира постоянно в създаването на среда за придобиване на нови знания и умения на младите ИТ таланти. Компанията осигурява на ученици и студенти различни възможности за развитие в сферата на съвременните софтуерни технологии, които ще оформят бъдещето на автомобилната индустрия.

Коментар