IoT и горските пожари – проблем за милиарди с евтино решение

IoT може да помогне да овладяваме горските пожари бързо и с по-малко щети почти “без пари” (снимка: CC0 Public Domain)

Някои от най-интересните сценарии за използване на интернет на нещата (IoT) са свързани с наблюдението на горски пожари. Може би ще се окаже, че този колосален проблем, който само в Европа коства 8,5 млрд. евро годишно, може да се реши с технология за по-малко от 1 млн. евро.

През летните горещини много страни имат един и същи проблем: горските пожари. Всички познават много добре опустошението на изгарящата жега – в комбинация с мълнии, барбекюта, цигари и палежи – върху горите и дивата природа. Но има умни IoT решения, които могат да се окажат ефективни начини за изпращане на важни ранни предупреждения за избухване на горските огньове и за проследяване разпространението им.



Данни от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) сочат, че цели 287 971 хектара гори са изгорели в горски пожари в Испания през 2022 г. Огромен проблем от този вид имаше и в Румъния, във Франция, в Обединеното кралство. Шокиращото е, че тази година изгорелите площи са многократно по-големи в сравнение с предишните години – в някои случаи с до 900% повече.

И 2022 г. все още не е приключила, дори сезонът на пожарите да е почти привършил (в началото на септември), а изменението на климата продължава да набира скорост.

Въпросът, както е поставен от швейцарската Distrelec Group, е: „как правителствата могат да бъдат устойчиви в бъдеще срещу опустошителната загуба на живот както на хора, така и на диви животни?“? Може би той има и своя отговор: да инвестират в сензори и решения за анализ, базирани на IoT и изкуствен разум. Швейцарският дистрибутор на електроника разби числата на EFFIS и ги съпостави с тези за внедряване на IoT системи за горски мониторинг.

Неговата методология, доколкото можем да я опишем, грубо казано е следната: средно (според WWF, цитирайки статия в IQ FireWatch) всеки хектар изгоряла земя струва около 10 334 евро. Ако умножим това число по броя на изгорените хектари в европейските страни през 2022 г. (според EFFIS), ще изчислим общите разходи за всяка година.

В същото време разделяме гъстотата на горите в квадратни километри (използвайки данни от Световната банка) на 15 (квадратни километра), което е типичният обхват на IoT сензорите за горите, за да изчислим броя на сензорите, необходими за покриване на горите в дадена държава.

Оказва се, че горските пожари само в Европа костват около 8,5 млрд. евро годишно. В тази калкулация е включена и цената на щетите за природата – общите емисии на CO2 от горски пожари през 2022 г. са изчислени на 15 тона на 2,5 хектара „изгаряне“ (използвайки дани от немския разработчик на LoRaWAN Dryad).

Посланието не е, че IoT ще предотврати всички горски пожари и всички щети от тях, а че може да помогне за установяване на система за ранно предупреждение и ограничаване на голяма част от щетите. И това ще струва на Европа около 900 000 евро.

Какво ще рече това на фона на цената на борбата с огнената стихия? Испания е похарчила 2,975 милиарда евро тази година за справяне с горските пожари, според официални данни. Румъния е похарчила 1,541 милиарда евро, а Португалия е похарчила 1,034 милиарда евро. Дори Обединеното кралство, със средно изгаряне от само (!) 6 101 хектара годишно, похарчи 210 милиона евро за борба с изгарянето през 2022 г. на 20 362 хектара.

В имейл Distrelec коментира: „За да се покрие общата гъстота на горите на [Испания], ще са необходими 12 382 сензора на обща стойност 246 525,62 евро – което е само 0,00828 процента от сумата, изразходвана за борба с горските пожари тази година… За да се покрие гъстотата на горите на [Румъния], ще са необходими 4620 сензора, на обща стойност 91 984,20 евро – само 0,00596 процента от сумата, изразходвана за борба с горските пожари само тази година“.

По подобен начин е сметната и стойността за останалите държави, тежко пострадали от огнената стихия тази година. „Внедряването на IoT сензори в Португалия ще струва 43 961,28 евро, само 0,00424 процента от цената на щетите… Други европейски страни, които биха се възползвали особено от сензори за ранно откриване на горски пожари, включват Босна и Херцеговина, Франция, Италия, Хърватия, Черна гора, Гърция, и Обединеното кралство”.

България, макар да не е изрично спомената, също може да се възползва от технологията – защото и у нас горските пожари вземат големи жертви всяка година.



И ето как се стига до общата сметка, че разходите за колективната борба с горските пожари в целия континент Европа възлизат на 8,5 милиарда евро за 2022 г. За по-малко от милион евро – 898 395 евро – потърпевшите биха могли да закупят 45 123 IoT сензора, за да си осигурят наблюдение и ранно известяване, така че да съсредоточат усилията си – и да се справят с влошаващите се горски пожари, преди да станат неконтролируеми.

Ако някога е имало IoT приложение, за което можем да кажем „как не сме се сетили досега“, то това трябва да е именно борбата с горските пожари.

Коментар