ЕС започва консултация дали BigTech да плаща за телеком-мрежите

Догодина Еврокомисията ще пита всички ни трябва ли “Big Tech” да плаща за телеком-инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на идната година изпълнителният орган на Европейския съюз ще започне консултация относно това дали технологичните гиганти трябва да поемат част от разходите за европейската телекомуникационна мрежа, каза в петък комисарят по индустрията на ЕС Тиери Бретон.

Европейските телекомуникационни оператори отдавна лобират за финансов принос от страна на големите технологични корпорации като Google, Facebook и Netflix. Операторите казват, че големите фирми използват огромна част от интернет трафика, но не допринасят с нищо за изграждането и поддържането на инфраструктурата, която им води трафик.



„Трябва също така да прегледаме дали регламентът е адаптиран към „GAFA“ (Google, Apple, Facebook, Amazon), например, които използват честотна лента (осигурена от) телеком операторите“, каза Бретон пред репортери. GAFA е френският акроним за обозначаване на най-големите американски технологични фирми, като понятието включва и други, освен изброените четири.

Според Бретон, проблемът – или така нареченият потенциален „справедлив дял“ на американските технологични компании във финансирането на европейските телекомуникации и интернет инфраструктура – ще бъде част от широка консултация, която ще включва и метапространството – споделените виртуални световни среди, до които хората ще имат достъп чрез интернет.

ETNO, европейското лоби за телекомуникационни оператори, заяви в доклад през май, че повече от половината от глобалния мрежов трафик отива към шест фирми: Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon и Microsoft. Следователно те трябва да подпомагат финансово изграждането на телеком мрежите, осигуряващи този трафик.

Има и противници на тази теза, които настояват, че въвеждането на задължението за финансов принос би съсипало принципа на „неутралност на мрежата“ – това е принципът, че доставчиците на интернет услуги трябва да позволяват достъп до цялото съдържание и приложения, независимо от техния източник. Противници на евентуалния налог са и виртуалните телеком оператори в Европа.

По думите на Бретон, консултацията ще започне през първото тримесечие на 2023 г. и ще отнеме пет до шест месеца. Предложенията на Европейската комисия ще дойдат след това, каза той.



От друга страна, деветима депутати от Европейския парламент са изготвили писмо, което да бъде изпратено до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, до Бретон и до комисаря на ЕС по цифровите технологии Маргрете Вестагер, призовавайки ги да гарантират, че компаниите, генериращи най-голям трафик в мрежовата инфраструктура, ще допринасят „по справедлив и пропорционален начин за разходите“.

Депутатите настояват новите мерки да са в съответствие с принципите на Регламента за отворения интернет. Това означава, че е важно доставчиците на интернет услуги да не могат да блокират или ограничават трафика, за да дадат приоритет на някои услуги пред други.

Коментари по темата: „ЕС започва консултация дали BigTech да плаща за телеком-мрежите”

добавете коментар...

  1. 112

    Не е точно така защото телекомите предлагат предимно гласови услуги а ти сваляш примерно торенти през мрежата им …

  2. op

    Искат да бозаят от две крави, веднъж са продали трафик на клиентите си, а сега искат да продадът същият трафик и на доставчика.

Коментар