Делът на слънчевата енергия в Европа превиши 12%

Слънчевата енергия зае 12,2% от производството на електроенергия в Европа през лятото
(снимка: CC0 Public Domain)

Това лято Европейският съюз постави рекорд за дял на електроенергията, осигурена от слънцето – той достигна 12,2%, съобщи Euronews. Генерирането на същото количество енергия от газови електроцентрали би струвало на региона 29 милиарда евро, изчисляват анализаторите на Ember.

Миналото лято слънчевата енергия осигури 99,4 TWh електроенергия в региона, което е с 28% повече от 77,7 TWh, отчетени година по-рано. Делът на това направление в цялата европейска енергетика също нарасна: от май до август той достигна 12,2%, а миналата година беше 9%.

За да генерира същото количество електроенергия от газ, ЕС ще трябва да закупи 20 милиарда м³ природен газ – по цени, установени в региона за този период. Подобно количество газ ще струва на Европейския съюз 29 милиарда евро.

Рекорди в производството на електроенергия от слънцето това лято поставиха 18 страни от ЕС. 10 от тях доведоха дела на слънчевата енергия в общото производство на електроенергия до 10% или повече.



Най-добри резултати по този показател показват Холандия, където 23% от електроенергията е получена от слънчеви панели, Германия (19%) и Испания (17%).

В общия енергиен баланс на ЕС делът на слънчевата енергия (12,2%) надвишава дела на вятърните турбини (11,7%) и водната енергия (11%), но все пак отстъпва на въглищата (16,5%).

Коментар