Рекорд: Задържаха плазма, нагрята до 100 милиона келвина, за над 20 секунди

Термоядрен експеримент в корейки институт постигна рекорд в задържането на плазмата
(снимка: Korea Institute of Fusion Energy)

Физици от Корейския институт за термоядрена енергия поставиха рекорд за задържане на плазма. В пореден експеримент учените са успели да задържат плазма, нагрята до 100 милиона келвина, за повече от 20 секунди, става ясно от публикация в сп. Nature.

Други научни екипи също достигат подобни температури, но за по-кратък интервал от време, или същия времеви резултат, но при по-ниска температура. За първи път резултатите от една реакция са толкова високи и по двата показателя – 100 милиона келвина за над 20 секунди.

Рекордът е постигнат с помощта на метод на вътрешна транспортна бариера, при който магнитното поле компресира плазмата не само в краищата, но и в центъра ѝ, създавайки там зона с високо налягане и температура, с по-студен газ по краищата.

След рекордното постижение, корейските физици се надяват до 2026 година да достигнат високотемпературно задържане на плазмата за 300 секунди.



В термоядрените реактори от типа токамак нажежената плазма, в която трябва да протича контролирана термоядрена реакция, се задържа от магнитни намотки във вакуумна камера. Газ с температура от милиони градуси не може да бъде задържан от нито един съд, изработен от твърд материал. Затова подобряването на методите за магнитно задържане е необходимо условие за изграждане на работеща термоядрена електроцентрала.

Коментари по темата: „Рекорд: Задържаха плазма, нагрята до 100 милиона келвина, за над 20 секунди”

добавете коментар...

  1. Локум

    Е какво да става от 50 години поне правят нещо и ейго докъде стигнаха.
    Тез статии са като онез за по яките батерии – само локум за занимавка – колко от вас имат някаква примерно Сярна батерия… или не-литиева? Само разтягане и никакви резултати. Разбирам да бяха изкарали малко ток примерно 101% от реактора и да кажеш ехее айде на 110% го напрайте а то нищо от 10 сек на 20 станало голем праз.

  2. Фофу

    Брех, повече от 24 часа, а все още няма нашенски експерт от междузвездна класа да каже, че от това нищо не става.

Коментар