Предават енергия безжично на разстояние 10 метра

Учени от университета на Аризона успяха да предадат електрически заряд по плазмен канал на разстояние 10 метра (снимка: Pavel Polynkin)

Учени от университета на Аризона успяха да предадат електрически заряд по плазмен канал на разстояние 10 метра (снимка: Pavel Polynkin)

Учени от САЩ и Германия разработиха нов метод за предаване на електрически заряд безжично на разстояние 10 метра. Те използвали система с два електрода и фемтосекунден лазер, който образува тънък плазмен канал („колона”) между тях, съобщи университетът на Аризона.

Единствената трудност за учените е била да запазят плазмения канал, тъй като електромагнитните импулси, излъчвани от фемтосекундния лазер, имат продължителност само няколко десетки фемтосекунди.

Ето защо изследователите прибягнали до наносекунден лазер, който осигурява импулси с над един милион пъти по-голяма продължителност. Радиацията от такъв лазер поддържа плазмения канал в стабилно състояние.

В бъдещите си разработки учените възнамеряват да използват микровълнови лъчи вместо наносекунден лазер за ефективно нагряване на плазмения канал и съответно за предаване на енергия на по-голямо разстояние.

Коментари по темата: „Предават енергия безжично на разстояние 10 метра”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Г-н Никола Тесла

  2. Anakin

    Jedi sword!

  3. LUD

    Оптика с ток 😀

Коментар