Робот-гастроном: човешкото месо има вкус на бекон

Съществува мит, че всяко животно на земята има вкус на пилешко месо, с изключение на онези, които са апетитни като… бифтек, или бекон. Във втората категория попадат хората.

Но това е нещо, което със сигурност знаят само онези от играчите от националния отбор по ръгби на Уругвай, които през 1993 г. преживяха самолетна катастрофа над Андите и оцеляха, благодарение на това, че са яли труповете на спътниците си.

Сега към тях се присъединява и авторитетното мнение на робота, представен по-рано тази година от японската компания NEC. Той е способен да дава съвети за здравословно хранене. Първоначално е бил предназначен да разпознава добрите сортове вино, но може да подуши също така сирене и меса.

Технологията е много проста и ясна: поставете парче храна пред инфрачервения спектрометър на робота-гастроном и той ще анализира отразената светлина, за да определи химическия състав на хапката. Хубав трик, но роботът може да бъде програмиран да идентифицира прецизно само двайсетина марки вина.

Човечето изглежда невинно, на пръв поглед. Но по време на демонстрациите на способностите на кибер сомелиера пред репортер и фотограф на Associated Press, роботът твърдеше, че ръката на репортера има вкус на шунка прошуто, а около фотографа очевидно е витаела миризмата на бекон.

Не е зле чуждестранните гости на Япония да избягват близост с роботи, въоръжени с тигани, дебели резени хляб и бутилки с кетчуп.

Коментар