Vodafone под обстрел в Нова Зеландия и Гана

Ядове един след друг сполетяха Vodafone, след като в Нова Зеландия антимонополните органи повдигнаха шест обвинения относно маркетингови кампании на компанията, а в Гана сделка за придобиване на местния държавен телеком бе подложена на разследване.

Новозеландската комисия по търговията е повдигнала обвинения срещу Vodafone за нарушаване на Закона за честна търговия от 1986 във връзка с промоции на мобилни и широколентови услуги, събщи Cellular news. Обиненията обхващат серия маркетингови начинания за периода от октомври 2006 до февруари 2009.

Компаниите, които бъдат признати за виновни по закона за честната търговия в Нова Зеландия, подлежат на санкция в размер на до 200 000 щатски долара за всяко обвинение.

В случая става дума за общо шест кампании, сред които “широколентов достъп навсякъде” относно разширяване на покритието на Vodafone, промоция с 10-доларова отстъпка за всички потребители, които регистрират личните си данни в уеб-сайта на Vodafone, промоция на мобилен телефон Sony Ericsson W200 и др.

Vodafone Нова Зеландия завърши м. юни с над 2,5 милиона потребители, което се равнява на 54,5% от местния телком пазар.

В същото време придобиването на “Телеком Гана” от страна на Vodafone бе подложено на разследване, тъй се появи обвинение, че сдеката е в ущърб на държавата. Продажбата, подписана миналата година, беше оспорвана от опозицията, която обаче пое властта и нареди разследване на договора, парафиран от предходното правителство.

Разследването на сделката, извършено от комисия при местното вътрешно министерство, е довело до препоръка за цялостно преразглеждане на условията на договора. Макар че според заглавията на вестниците са били продадени 70% от телекома срещу 900 милиона щатски долара, проверката е установила, че са платени само 267,6 милиона долара. Намалението е заради “сложни финансови условия”.

 

Коментар