Китай се готвел за кибер война със САЩ

Китайското правителство се готви за кибер война със САЩ, според консултативната група на американския конгрес. Доклад на анализаторите от Northrop Grumman разкрива китайска кибер атака срещу правителствена US компания, в резултат на която САЩ са понесли интелектуални загуби за няколко милиона долара.

В анализа не е посочено коя е потърпевшата компания, но се споменава, че това е фирма от сферата на високите технологии. Атакуващите са използвали сложна схема за предаване на данни, чрез която са пренесли секретна информация на сървърите на поръчителя.

Всяка година в резултат на подобни нападения от САЩ изтича интелектуална собственост на стойност 40-50 млрд. долара. Експертите не допускат последният случай да е дело на конкурентна компания, поради мащаба на организацията.

Целта на атаката е съвършено ясна – да се сдобие с материали, касаещи новите отбранителни технологии на САЩ, посочва Лари Уортцел, председател на консултативната група и бивш американски аташе в Китай. Несъмнено атаката е поръчана от китайските власти, смята той.

Подобни инвазии не са по силите на отделни групи хакери, убедени са US експертите. Всички следи водят към китайски IP-адрес, което дава повод да се смята, че поръчителят на атаката е правителството на Китай.

Експертите очакват бъдещи атаки срещу мрежата и базите данни на Пентагона. Придобитите данни биха биха били от полза на Китай както в мирно време, така и при война със САЩ.

Коментар