Google ще разработва чипове за изследователи

Дизайнът на чиповете, разработвани от Google за американската научна общност, ще бъде с отворен код (снимка: CC0 Public Domain)

Американското министерство на търговията заяви, че е постигнало споразумение за съвместни изследвания и разработки с Google за производство на чипове. Те ще се използват от изследователите за създаване на нови нанотехнологии и полупроводникови устройства.

Споразумението беше подписано между Националния институт по стандарти и технологии (NIST) на Министерството на търговията и Google. Чиповете ще бъдат произвеждани от компанията за полупроводници SkyWater Technology в нейната фабрика за полупроводници в Минесота.



Google ще финансира първоначалните разходи за създаването на производството и ще субсидира първата производствена серия, според споразумението. NIST, с изследователски партньори от университета, ще проектира чиповете.

Законът за чиповете в САЩ, одобрен наскоро от администрацията на Байдън, беше приет от Конгреса и подписан като закон. Той предвижда финансиране на проекти за вътрешно производство на полупроводници в отговор на сътресенията по веригата за доставки през последните две години.

Основното притеснение на САЩ е прекомерната зависимост на индустрията от вноса на чипове от Китай. Редица компании вече обявиха проекти за нови заводи за полупроводници в резултат на приемането на закона.

Документът „рaзвърза“ около 52 милиарда долара финансиране във вид на държавни субсидии от САЩ за производство и изследвания в светата на полупроводниците, както и инвестиционен данъчен кредит за заводите за чипове, оценени на стойност 24 милиарда долара.

NIST предвижда да проектира до 40 различни чипа, оптимизирани за различни приложения. Финансовите подробности по споразумението с Google не бяха оповестени.

 



„Тъй като дизайнът на чиповете ще бъде с отворен код, изследователите ще могат да експериментират с нови идеи без ограничения и да споделят свободно данни и проекти на устройства“, се казва в изявление на Министерството на търговията.

Коментар