Връщат на банка погрешно прехвърлени 504 милиона долара

Банките все повече разчитат на автоматизацията да спести грешки – като прехвърлените 900 милиона долара от Ctigroup към кредитори (снимка: CC0 Public Domain)

Повече от половин милиард долара, прехвърлени по погрешка, ще трябва да бъдат върнати на американската Citigroup, след като банката спечели съдебно обжалване по случая.

През 2020 г. служител на Citigroup случайно изпратил на кредиторите на козметичната компания Revlon близо 900 милиона долара, когато тя погрешно изплатила свой заем предсрочно. Човешката грешка е възникнала в софтуерна система, която Citigroup е надграждала по това време.



Някои от заемодателите върнали парите. Други обаче не направили това. Миналата година съдия по случая реши, че липсващите 504 млн. долара не трябва да се връщат. В неговото решение бе посочено, че случайното прехвърляне е „окончателна и завършена транзакция, която не подлежи на отмяна“.

Но при обжалване във федерален съд въпросното решение беше отменено. Сега парите ще трябва да бъдат върнати.

„Новото решение потвърждава нашето дългогодишно убеждение, че тези погрешно прехвърлени средства трябва да бъдат върнати – това е въпрос на закон, както и на етика“, коментираха от Citigroup в изявление.

„Въпреки че Citi предприе стъпки за намаляване на вероятността от подобна грешка в бъдеще, днешното решение осигурява желаната стабилност и поддържа концепцията за сътрудничество, необходими за един добре функциониращ пазар“, казват доволно от банката.

„Обстоятелствата [около случайното прехвърляне] бяха достатъчно подозрителни, за да имат причина кредиторите да вдигнат телефона и да проверят при Citigroup какво се случва“, коментира Ерик Тали, професор по право в Колумбийския факултет, пред Файненшъл Таймс. „И, ако го бяха направили, те бързо щяха да разберат, че плащането е било грешка“.



По повод гафа главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър каза, че това е „мащабна непредизвикана грешка“ и тя е доказателство, че колкото се може повече ръчни процеси трябва да бъдат автоматизирани.

Коментар